Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 11:26

З'явились оновлені 200 грн

Рік тому, 25 лютого, у день народження Лесі Українки, Національний банк ввів в обіг оновлені 200 грн.

На аверсі банкноти 4-го покоління зображений портрет Лесі Українки. Його перемістили у центр. Раніше зображення знаходилося на правому боці. На реверсі зображена в'їзна вежа Луцького замку – найстаріша споруда міста. Поруч із нею і сьогодні росте ясен, якому понад 200 років. Під ним нібито любила відпочивати і писати вірші Леся Українка.

Автор: НБУ
  На аверсі банкноти четвертого покоління зображений портрет Лесі Українки.
На аверсі банкноти четвертого покоління зображений портрет Лесі Українки.

Оновлена купюра захищена багатотоновими водяними знаками, захисною стрічкою, наскрізним елементом, "віконною" захисною стрічкою, елементом SPARK у формі стилізованого зображення водяної лілії, рельєфними елементами, латентним зображенням та мікротекстами. Також банкнота має елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк вводить в обіг нову пам'ятну монету

Це найпоширеніша банкнота в Україні, таких грошей найбільше в обігу. Займає 24% від всієї кількості банкнот. Загалом в Україні в обігу перебуває готівки на 555,1 млрд грн або 3 млрд шт.

Банкнота 200 грн номінована на звання "Банкноти року" щорічного міжнародного конкурсу, що організовує Міжнародне товариство банкнот. За перемогу у престижному конкурсі поборються ще 15 банкнот із різних країн світу.

До 150-річчя Лесі Українки Національний банк України випустив сувенірну срібну банкноту номіналом 200 грн. Вона відтворює дизайн 200-гривневої банкноти зразка 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «З'явились оновлені 200 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути