неділя, 26 квітня 2020 21:10

Пояснили, чому українці переплачують у магазинах

Пояснили, чому українці переплачують у магазинах
У супермаркетах люди змушені купувати продукти дорожче, ніж могли б це робити на базарах. Фото: pexels.com

Останнім часом подешевшали більшість продуктів. Щоправда тримається ціна на борошно, розповів Gazeta.ua голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

"На це вплинуло і дослідження Антимонопольного комітету, й активна позиція Міністерства економічного розвитку. Відомство допомогло торговельним мережам працювати без зайвих обмежень. В обмін на це усі погодилися дотримуватися соціальної дистанції між покупцями, масочного режиму, закупили дезінфектори. Деякі знизили націнку на соціальні продукти, іншим вдалося вплинути на апетити постачальників", - говорить Дорошенко.

З 15 квітня Україна повернулася до державного регулювання цін на продукти, ліки та засоби індивідуального захисту.

"Сьогодні це швидше моніторинг зміни цін у магазинах, аптеках. Його за законодавством проводитиме Держпродспоживслужба. Дані надаватиме Антимонопольному комітету. Той у свою чергу зможе штрафувати мережі за необґрунтоване підняття вартості товарів. Коли виявиться, що магазин підняв ціну, бо та зросла у постачальників чи виробників, то питання будуть до останніх. Щоправда не вдасться вплинути на вартість продуктів, якщо зросте ціна сировини, яку завозимо з-за кордону. Як варіант, певним галузям можна запропонувати пільги", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни обвалилися: чому овочі коштують найдешевше за 5 років

Додає, що у магазинах зросла кількість покупців та сума середнього чеку після закриття базарів, які торгують уроздріб.

"У супермаркетах люди змушені купувати продукти дорожче, ніж могли б це робити на базарах. Фермерам доводиться викидати частину своєї продукції, яку не могли продати через закритті базари", - пояснює Дорошенко.

Каже, що роздрібні базари відкриють не раніше середини травня.

"Роботу насправді могли відновити ще у квітні. Але ж торговці не захотіли дотримуватися вимог. Наприклад, пакувати усі овочі і фрукти, дезінфікувати робоче місце", - каже він.

Держава з 15 квітня слідкує за вартістю гречки, цукру, борошна, макаронів, молока, хліба, яєць, курячої тушки, вершкового масла та мінеральної води без газу.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому українці переплачують у магазинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути