понеділок, 12 березня 2018 13:42

Пояснили, чому зростають ціни на споживчому ринку України

Пояснили, чому зростають ціни на споживчому ринку України
За січень-лютий 2018-го ціни, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилися на 14,1%. Фото: www.epravda.com.ua

За січень-лютий 2018-го ціни, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилися на 14,1%. Найбільше, на 20,4%, подорожчали алкогольні напої і тютюнові вироби. Підвищення цін на продукти харчування та безалкогольні напої становило 17,6%, на ресторани та готелі — 16,9%, на транспорт — 16,8%. Послуги освіти подорожчали на 15,3%.

У лютому споживча інфляція становила 0,9%. У січні вона була 1,5%. Водночас темпи зростання цін на споживчому ринку України залишаються високими.

"Інфляція зростає через високий рівень монополізації економіки. Ціни не зменшуються внаслідок низької конкуренції. Також показник безпосередньо залежить від зростання світових цін на нафту. Від впливу сезонної девальвації гривні", - написав у Facebook глава правління Ради НБУ Богдан Данилишин.

За його словами, негативно на рівень інфляції впливає підвищення до 17% облікової ставки кредитування. І зростання виробничих витрат. Адже в Україні - переважно інфляція пропозиції, а не попиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна повернеться до економіки довоєнних років

"Варто переглянути політику ціноутворення на продукти харчування. Доцільним є впровадження пониженої ставки ПДВ на харчові вироби. За аналогією з європейськими країнами, потрібно запровадити максимальні торговельні націнки. На продукти вони не мають перевищувати 15 відсотків від ціни виробника, а на звичайні товари – не більше як 30 відсотків. На імпортні товари – не більше 30 відсотків від ціни, що вказується на митниці", - вважає Данилишин.

Він додав, що потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата українців з 3200 грн зросла до 3723 грн. У погодинному розмірі - на 22,41 грн. Кабмін може підняти українцям мінімальну зарплату до 4100 грн після закінчення першого кварталу 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому зростають ціни на споживчому ринку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути