вівторок, 16 лютого 2021 21:10

Пояснили, чому дорожчає бензин

Пояснили, чому дорожчає бензин
До кінця лютого бензин може додати ще приблизно 1 грн/л. Фото: unsplash

Роздрібні мережі підняли ціни на бензини на 20-90 коп./л. Причина підвищення вартості бензинів - подорожчання нафти у світі. За останні 3,5 місяці її ціна зросла з $37 до $63 за барель. Тобто відбулось здорожчання більше, ніж у 1,5 рази, розповів Gazeta.ua директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Зараз бачимо, що здорожчання стає більш масовим. Першими відреагували так звані преміальні заправні станції. Сьогодні масово піднімають ціни так звані дискаунтери - ті, хто торгує у мінімальній ціновій категорії", - каже експерт.

Він припускає, що до кінця лютого бензин може додати ще приблизно 1 грн/л.

"Але маємо і деякі амортизатори. Зміцнюється курс гривні. Це добре для імпортних товарів, тому що треба менше платити за валюту. Відповідно, це противага зростанню вартості нафти", - каже Куюн.

Другим фактором, що стримує підвищення ціни, аналітик називає відродження тіньового ринку.

"Йдеться про збільшення виробництва нелегальних нафтопродуктів, які виробляються і постачаються на ринок без оподаткування. Відповідно, вони мають дуже низьку вартість", - переконаний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на автогаз сягнула рекордної позначки

Він порівнює вартість заводського бензину та пального, виробленого на нелегальних нафтопереробних заводах.

"Легальний бензин "А-95" оптом коштує 23,5 грн. А нелегальне пальне можна купити за 15-17 грн, залежно від форми розрахунку. Якщо сплачувати готівкою, то такий бензин обійдеться у 15 грн, у випадку безготівкового розрахунку - 17 грн. Але це на 25% дешевше, ніж легальне пальне", - пояснює Сергій Куюн.

З його слів, ціни підвищуються не так стрімко, бо великі легальні гравці не можуть не зважати на ціни тіньового сектору.

"Якщо збільшувати різницю у вартості на пальне, це пришвидшить відтік клієнтів. Якщо б у нас не було нелегального ринку, тіньових схем, ціна точно була б приблизно на гривню вищою", - додав експерт.

На вихідних роздрібна ціна автогазу перетнула позначку 15 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому дорожчає бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути