Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2021 20:23

Підвищувати податки потрібно для надприбуткових галузей - Дубровський

Підвищувати податки потрібно для надприбуткових галузей - Дубровський
Володимир Дубровський: "Треба оподатковувати надприбуткові галузі, за рахунок чого вирівнювалися б правила гри". Фото: Тарас Подолян

Законопроєкт 5600 вдарить по всіх – і олігархах, і простих громадянах. Замість податку на прибуток треба встановити податок на виведений капітал. Законопроєкт 5600 потребує ґрунтовного доопрацювання.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст Володимир Дубровський.

"Якщо законопроєкт 5600 ухвалять у первісному вигляді, олігархи постраждають, але прості громадяни – так само, – каже він. – Багато людей думають, що якщо заберуть в олігархів, автоматично стане всім краще. Не той випадок. Всім стало б краще, якби в олігархів забрали і знизили податки для всіх".

Загальне збільшення податкового тиску негативно вплине на економіку, стверджує економіст.

"Мало б ітися про оподаткування надприбуткових галузей, за рахунок чого вирівнювалися б правила гри. Але тоді замість податку на прибуток мали б встановити податок на виведений капітал, що передбачає падіння бюджетних доходів. Принаймні в перший рік. Вплив на економіку був би позитивний".

В такому разі, провадить експерт, для всіх встановлювався б податок, який неможливо стягувати насильницькими методами. Він не передбачає можливості податківця на власний розсуд визначати розмір прибутку. "Від цього податку набагато важче ухилитися. Це б знизило непродуктивні витрати на корупцію, на організацію схем з ухилення від податків", – заявляє економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Податківці зможуть без рішення суду накласти арешт на будь-яке майно" - які зміни готують для бізнесу

За його словами, дослідження демонструють, що кожен відсоток перерозподілу держави фактично на 0,1 процента зменшує темпи економічного зростання.

"Якби у нас було не 46 відсотків, а 35, як у Болгарії чи Литві, річне зростання було б вище на процент лише за рахунок цього. А якщо скорочувати податки на зарплату – то на 1,5-2 відсотки", – стверджує він.

Володимир Дубровський сподівається, що до другого читання законопроєкту №5600 внесуть правки.

"Бізнес-спільнота й експерти майже єдині – речі, про які я говорив, треба виправити. Є розбіжності, чи підсилювати податковий тиск на виробників руди. Але це питання лобістське і пов'язане з бізнес-адміністративними групами. Щодо решти питань є консенсус. Але Данило Гетманцев (голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. – Gazeta.ua) їх часто ігнорує. Для нього фетиш – зібрати більше грошей до бюджету", – заявляє експерт.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте в журналі "Країна"

Верховна Рада 1 липня підтримала в першому читанні зміни до Податкового кодексу. Проголосували за документ 264 народні депутати. Закон №5600 передбачає нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян та підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%". Передбачає підвищення податків для низки галузей.

Зараз ви читаєте новину «Підвищувати податки потрібно для надприбуткових галузей - Дубровський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути