Ексклюзиви
вівторок, 21 грудня 2021 18:29

Пов'язані з Кремлем офшори намагаються захопити українське підприємство концерну Ferrexpo

Пов'язані з Кремлем офшори намагаються захопити українське підприємство концерну Ferrexpo
Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат / ferrexpo.ua

Пов'язані з Кремлем російські бізнесмени через офшори й корумповані суди пробують захопити Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат.

Це одне з найбільших українських підприємств, яке входить до міжнародного публічного концерну Ferrexpo. Одним із головних його акціонерів є Костянтин Жеваго. Про це пише видання LB.

Триває спроба захопити Полтавський ГЗК і передати його під контроль офшорів Trimcroft Services Limited, Emsworth Assets Limited, Gilson Investments Limited і Calefort Developments Limited. Їх ЗМІ неодноразово пов'язували з російськими бізнесменами Олександром Бабаковим і Євгеном Гінером, пов'язаних із Кремлем. Про це свідчать дані судового реєстру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього міністра внутрішніх справ кинули за ґрати за корупцію

Бабаков - депутат російської Думи. 2014 року голосував за окупацію Криму. Перебуває під санкціями США та ЄС. Гінер - президент футбольного клубу ЦСКА. Ці російські бізнесмени не вперше атакують Полтавський ГЗК. 2005-го вони вперше подали до суду про визнання недійсним купівлю 2002 року Ferrexpo акцій підприємства. Суди підтвердили законність придбання Полтавського ГЗК міжнародним консорціумом. 2020-го ці офшори знов подали в суд позов, яким оскаржується угода від 2002 року. У травні 2021-го суд у Києві повторно підтвердив незаконність претензій офшорів. Зараз триває черговий суд.

Ferrexpo - швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Основною діяльністю компанії є виробництво і експорт високоякісних залізорудних окатків, які використовуються у виробництві сталі. Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатків серед країн колишнього СРСР. Поточні виробничі активи - Полтавський і Єристівський ГЗК. Ferrеxpo plc володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій належить 100% акцій Полтавського ГЗК і 100% акцій Єристівського ГЗК. 2020 року компанія виробила 11,2 млн т залізорудних окатків. Основними споживачами продукції є сталеливарні підприємства з Австрії, Німеччини, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Китаю, Словаччини, Чехії, Туреччини, В'єтнаму, США. Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тікером FXPO. Додаткову інформацію можна знайти на сайті www.ferrexpo.com.

Зараз ви читаєте новину «Пов'язані з Кремлем офшори намагаються захопити українське підприємство концерну Ferrexpo». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути