середа, 19 червня 2013 16:11

Потрійне підвищення пивних акцизів суперечить Конституції - юрист

Законопроект 2876 про потрійне підвищення ставок акцизів підакцизних товарів, зокрема пива не відповідає ч. 1 ст. 8 Конституції України.

Про це заявили юристи компанії "Саєнко&Харенко", провівши аналіз законопроекту.

Зокрема вказаний законопроект порушує закріплений ст. 8 Основного Закону принцип верховенства права, та його важливого елементу – принципу правової визначеності, який (згідно рішення Конституційного Суду у справі № 1-21/2005) гарантує "передбачуваність законодавчої політики - насамперед органів публічної влади, - за якої учасники правовідносин мають можливість завбачати наслідки своїх дій і бути впевненими у своїх законних очікуваннях".

Запропоновані законопроектом 2876 зміни акцизів призведуть до суттєвої зміни умов ведення господарської діяльності пивної галузі, в результаті яких підприємства не зможуть планувати свої податкові відрахування, а також відрахування на соціальне страхування: пенсійне забезпечення тощо.

Крім того, законопроект порушує ще один базовий принцип верховенства права – принцип стабільності, закріплений у Податковому (п. 4.1.9 закону № 2755-VI) та Бюджетному (ч. 3 ст. 27 закону № 2456-VI) Кодексах. Принцип гарантує, що податкова політика неодмінно має дотримуватись визначених на певний час орієнтирів (зміни мають вноситися не пізніше ніж за 6 місяців до нового бюджетного періоду), в той час як законопроект 2876 містить положення про підвищення акцизів вже з 1 червня 2013 року фактично заднім числом.

Таким чином, положення законопроекту 2876 не відповідають чинній Конституції, Податковому та Бюджетному кодексам, - йдеться в висновку правознавців, - та не може бути ухвалений в такій редакції.

Зараз ви читаєте новину «Потрійне підвищення пивних акцизів суперечить Конституції - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути