пʼятниця, 19 січня 2018 11:13

Споживчі настрої українців стали менш оптимістичними

Споживчі настрої українців стали менш оптимістичними
Очікування українців щодо курсу гривні протягом трьох місяців залишилися практично без змін. Індекс девальваційних очікувань знизився на 0,9 пункти - до 165,7. Фото: Укрінформ

Споживчі настрої українців у цілому погіршилися на 2 пункти у порівнянні з листопадом 2017-го. Досягли 60,3 після двох місяців стабільності.

За даними дослідження GfK Ukraine, у грудні, незважаючи на очікувані свята, індекс споживчих настроїв показав тенденцію до невеликого зниження. До цього призвели погіршення очікувань щодо майбутнього доходу і розвитку економіки. Також після тривалого зменшення виріс індекс очікувань динаміки безробіття. Це свідчить про невпевненість споживачів в перспективах зростання економіки, пише "Новое время".

Крім цього, на 2,7 пункти - до 59 зменшився індекс очікуваного розвитку економіки країни на найближчий рік. Очікування розвитку економіки на найближчі п'ять років погіршилися на 4,5 пункти — до 71,5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали товари-лідери подорожчання за 2017 рік

Індекс поточного становища у грудні також зменшився на 0,3 пункти - до 57,5. Порівняно з листопадом індекс поточного особистого положення просів на 0,2 пункти (до 47,3). Водночас індекс доцільності великих покупок опустився на 0,4 пункти і встановився на позначці 67,7.

Індекс інфляційних очікувань виріс на 3,5 пункти - до 190,3. При цьому очікування українців щодо курсу гривні протягом трьох місяців залишилися практично без змін. Індекс девальваційних очікувань знизився на 0,9 пункти - до 165,7.

Найбільший рівень інфляції в Україні 2017 року зафіксували у Донецькій області - 15,9%. У Рівненській області - 15%, в Луганській – 14,9%. Найменшу інфляцію торік зафіксували у Чернівецькій області — 12,4%. Більший показник був у Дніпропетровській області – 12,8%. За минулий рік продукти харчування найбільше подорожчали в Київській області. Ціна виросла на 19,7%. У Рівненській області ціна алкогольних напоїв зросла на 24%.

Зараз ви читаєте новину «Споживчі настрої українців стали менш оптимістичними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути