Ексклюзиви
понеділок, 29 листопада 2021 13:47

Посол Німеччини сказала, скільки ще не працюватиме "Північний потік-2"

Посол Німеччини сказала, скільки ще не працюватиме "Північний потік-2"
Німецький федеральний регулятор відклав сертифікацію "Північного потоку-2". Фото: ua-energy.org

Російський газогін "Північний потік-2" не працюватиме ще півроку.

Пропозиція України Євросоюзу про додатковий транзит обсягом 55 млрд кубометрів газу за спеціальними умовами може бути реалізована, якщо Росія може видобувати більше газу і хоче більше постачати його, оскільки "Північний потік-2" ще точно півроку не працюватиме, повідомила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен агентству "Інтерфакс-Україна".

"Це була хороша пропозиція України. Якщо ви уважно подивитеся, то йдеться лише про додаткові обсяги газу. Це не так легко, як ми думаємо, тому що газ перебуває в Росії, а не в Україні, пункт передачі газу - на вашому східному кордоні. Якщо Росія може видобувати більше газу і хоче більше постачати його, якщо у них є комерційний інтерес і вони це фізично можуть зробити - це хороша пропозиція, і я можу уявити собі, що вона буде реалізована", - сказала Фельдгузен в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Німецький федеральний регулятор відклав сертифікацію "Північного потоку-2" як незалежного оператора з транспортування газу, оскільки зрозумів, що спочатку потрібно зробити анбандлінг, і без цього не варто працювати далі, зазначила пані посол.

"Ця інституція - Bundesnetzagentur - діє виключно за законами Німеччини та європейськими законами. Вони бачили, що потрібно зробити анбандлінг спочатку. Я гадаю, що вони зрозуміли, що без цього не варто працювати далі", - пояснила вона.

Це не було кроком з боку Німеччини у відповідь на шантаж Росії, наголосила Фельдгузен.

"Ні, зовсім ні. Ми всі думаємо, що Росія має зацікавленість отримати сертифікацію швидше, а не пізніше. Однак наразі це точно не буде швидше. Якщо вони анбандлінг не зроблять, то і сертифікації не буде. У Bundesnetzagentur працюють бюрократи, і якщо немає умов для сертифікації, тоді її і не буде. Росія знає про це. Те, що ми маємо проблему з постачанням енергії наразі - це інший виклик, ми над цим усі працюємо, не лише Німеччина, а й інші країни. Але я гадаю, що той факт, що Bundesnetzagentur зупинив сертифікацію не має зв'язку з цією кризою", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США запроваджують новий пакет санкцій проти Росії через газопровід "Північний потік-2"

За словами Фельдгузен, перша причина високих цін на газ - нестача його на європейському ринку.

"Нідерланди, Норвегія постачають менше газу. Ми знали про це. Поганим сюрпризом було те, що скраплений газ іде повністю в Азію, тому що там вищі ціни. Тобто це комерційне рішення. Росія постачає газ, поки що в рамках угод. Якщо дивитися на річні або на місячні обсяги, вони в листопаді постачали навіть більше, ніж раніше. Ми за цим дуже уважно спостерігаємо, але поки що ці природні причини більше впливають на ціну газу", - додала дипломат.

У разі використання Росією газу як зброї Німеччина вживатиме відповідних заходів, запевнила Фельдгузен.

"Ми уважно спостерігаємо за ситуацією, і у разі використання Росією газу як зброї вживатимемо відповідних заходів", - повідомила посол.

Німецьке Федеральне мережеве агентство тимчасово призупинило сертифікацію російського газопроводу "Північний потік-2", поки основні активи та кадрові ресурси не передадуть дочірній компанії. Федеральне мережеве агентство також перевірить правильність заповнення документації, повторно поданої дочірньою компанією як новим заявником.

Зараз ви читаєте новину «Посол Німеччини сказала, скільки ще не працюватиме "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути