В Україні на кінець вересня цього року м'ясний кошик коштував 487 грн. Порівняно з аналогічним періодом 2017-го подорожчав на 66 грн.
"До м'ясного кошика ввійшли по кілограму свинини, яловичини, сала, курячої тушки, вареної ковбаси, також десяток яєць. Його вартість розраховували на основі даних Держстату. За рік ці продукти подорожчали від 7% до 26%. Порівняно з минулим роком варена ковбаса додала 17 гривень за кілограм, свинина та яловичина – 15 гривень, сало – 10 гривень, курятина – 4 гривні. Десяток яєць подорожчав на 5 гривень", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
У вересні кілограм яловичини у середньому коштував 126 грн, свинини – 118 грн. Варену ковбасу продавали по 90 грн/кг, сало – по 70 грн/кг. Кілограм курятини коштував 59 грн, десяток яєць — 24 грн.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки коштує молочка в Україні
"Альтернативні підрахунки асоціації постачальників торгівельних мереж із кінця лютого по кінець вересня 2018-го показують, що за останні 7 місяців м'ясний кошик подорожчав на 11%. За цей проміжок часу подешевшали тільки яйця – на 6%. Усі інші продукти демонстрували зростання. Ковбаса та свинина додали 18%, курятина — 15%, яловичина - 10%, сало — 7%", - говорить Дорошенко.
Рекордно всі види м'яса подорожчали минулогоріч. Найбільше додало в ціні сало – 67%, або 27 грн. Свинина подорожчала на 37% - на 27 грн.
В Україні найдорожчий соціальний кошик продають у Києві - 1275 грн. Найдешевший, за 1057 грн, можна зібрати у Тернопільській області. Різниця у вартості трохи більше 20%. Водночас різниця між середніми зарплатами у цих регіонах становить 80%.
Коментарі