Вартість новорічного столу для сім'ї з 4 осіб зросла на майже 20% порівняно з минулим роком. У середньому складе 1535 грн.
3 кг салату "Олів'є" традиційної рецептури обійдеться у 129,76 грн. Це на 25% більше, ніж торік. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 53,08 грн за 0,5 кг, 500 г зеленого горошку – 27 грн, 6 яєць – 15,10 грн у 180 г майонезу – 9,50 грн. Ще у 25,08 грн обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.
Трохи дешевше – 118,32 грн – коштуватиме салат "Оселедець під шубою" (1,5 кг). Суттєво подорожчали м'ясні продукти. Півкіла нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме у середньому 80 грн, підчеревини копченої – 75 грн, биток зі свинини обійдеться у 78,50 грн. За 1 кг курячого філе доведеться заплатити в середньому 111 грн.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки будемо відпочивати 2019-го
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 54 грн, пачка масла вершкового (200 г) – 32,25 грн, білий батон — 19,89 грн, шоколадні цукерки – 170 грн/кг, банка червоної ікри — 250 грн, 200 г червоної риби - 220. Фрукти на святковому столі коштуватимуть 78 грн. Зокрема, 2 кг мандаринів коштують 50 грн, 1 кг бананів — 22 грн. Пляшка шампанського - 98 грн. У 1,5 рази більше – 155 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку, порахували у Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві складе 1647,60 грн, що на 13,6% більше вартості минулорічного новорічного столу. Стіл із делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2157,60 грн.
З початку 2018-го лідерами зі зростання цін стали овочі борщового набору. Більшість із них уже коштують втричі дорожче, ніж торік.
Коментарі