Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2020 18:32

Понад половину українок хочуть працювати дистанційно або неповний робочий день

Понад половину українок хочуть працювати дистанційно або неповний робочий день
Дарія Михайлишина: 56% українок хочуть працювати дистанційно або неповний робочий день. Фото: facebook.com

Рівень зайнятості жінок в Україні на 10% менший, ніж чоловіків. Зарплата також відрізняється – жінки отримують 75% від того, що мають чоловіки, розповіла Gazeta.ua економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина.

Наскільки відрізняється кількість вакансій для чоловіків і жінок в Україні?

Жіночу працю оцінюють дешевше. Самі українки часто обирають професії, які оплачуються нижче. Жінки працюють в адміністративних секторах, вчителями, лікарями. Чоловіки – у важкій промисловості, програмуванні, на робітничих спеціальностях.

Зараз роботодавці скаржаться на дефіцит кадрів через масову трудову міграцію за кордон. Працевлаштуватися жінкам стало простіше?

Їдуть працювати за кордон і чоловіки, і жінки. Останні працюють у магазинах, кафе чи на складах, де упаковують продукцію. Чоловіки здебільшого трудяться за кордоном на будівництві, там де потрібна важка фізична праця. В Україні зараз з'явилося набагато більше вакансій, але через трудову міграцію менше людей працездатного віку. Тому можна сказати, що знайти роботу жінкам стало легше, але не в усіх галузях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За роботу на пенсії доплачуватимуть: хто отримає надбавку

Одна з причин, чому жінки вимушено не працюють: нема з ким залишити дитину, труднощі з улаштуванням у дитсадок. У Кабміні кажуть, що завдяки ухваленню нового закону про працю вирішать цю проблему. Зокрема, законодавчо закріплять дистанційну роботу і гнучкий графік. Чи справді це змінить ситуацію?

У жовтні торік ми опублікували дослідження, в якому вивчали зайнятість українських жінок. Один із головних висновків: саме догляд за дітьми є основною причиною, чому жінки не працюють. 56 відсотків українок сказали, що хочуть працювати дистанційно або неповний робочий день. Але таку роботу важко знайти. 27 відсотків жінок кажуть, що догляд за дітьми – головна перепона, чому вони не працюють. Тому прийняття нового закону про працю було б важливим кроком уперед.

І те, що Міністерство економіки пропонує прописувати напряму в трудовому договорі дистанційну роботу і гнучкий графік для жінок, – це крок уперед. Тоді і працівник, і роботодавець чітко знатимуть, на що вони йдуть. Зможуть чіткіше обговорити умови роботи і права працівника. Це стимулюватиме офіційну зайнятість українців. Зараз є частина людей, які працюють удома, але їхні права не захищені. Вони працюють неофіційно. Трудовий кодекс, який працює зараз, був прийнятий ще в 1970-х. І тоді не були прийнятні такі форми зайнятості, як дистанційна робота. У новому законі є пункт – дистанційна форма зайнятості. Це означає: якщо працівницю працевлаштовано саме так, то роботодавець не матиме права вимагати прийти в офіс. І щоб змінити вимоги до працівника, потрібно буде внести зміни до контракту. Дистанційно зможуть працювати бухгалтери, журналісти, ті хто займається програмуванням. Є й інші види робіт, які не потребують присутності в офісі.

Що ще пропонує новий закон про працю?

З'явиться новий тип трудового договору - робота з нефіксованим часом. Наприклад, працівник укладатиме угоду з роботодавцем, що працюватиме мінімум 10 годин на тиждень. Включитися в роботу може будь-якого зручного для нього часу. Зі свого боку роботодавець матиме гарантію, що працівник відпрацює певний робочий час і виконає завдання. Таких договорів працівник може укласти кілька і без перешкод працювати на різні компанії.

Як щодо працівниць передпенсійного віку - чи легше їм знайти роботу тепер?

26 відсотків українок досі кажуть, що вік – це одна з причин, які заважають їм знайти роботу. 15 процентів вважають, що вік - основна причина їхнього безробіття. При цьому підприємства й організації в Україні зараз гостро відчувають дефіцит кадрів. Це пов'язано зі старінням населення, масовою трудовою міграцією за кордон. Жінки - трудовий ресурс, який в Україні не використовується повною мірою. Хоча вони здатні виконувати таку ж роботу, що й чоловіки. Два роки тому держава зробила важливий крок: скоротили список заборонених для жінок професій. Щоправда, його треба було повністю скасувати.

Чи змінився загалом ринок праці в Україні за останні роки?

Сильно вплинула трудова міграція. Починаючи з 2014 року, в Україні йде постійний відтік людей. За нашими оцінками, 4 мільйони людей виїхали на роботу в інші країни. Приблизно половина бере участь в круговій міграції. Тобто якийсь час працюють за кордоном і частину перебувають удома. Зараз маємо дефіцит працівників у будівництві, торгівлі.

Як змінилися вимоги роботодавців?

У тих галузях, де працівники масово поїхали на заробітки, більше вакансій, ніж кваліфікованих робітників.

В Україні більша частина керівників — чоловіки. Тільки кожне п'яте резюме жінки претендує на керівну посаду. За свою роботу чоловіки хочуть отримувати більше, ніж жінки. Постійно прагнуть кар'єрного зростання. Тому на спеціальностях початкового рівня переважно працюють жінки.

Зараз ви читаєте новину «Понад половину українок хочуть працювати дистанційно або неповний робочий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути