Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 16:19

Польща розпочала екстрені поставки газу в Україну

Польща розпочала екстрені поставки газу в Україну
У польській компанії повідомили, що контракт діє до кінця березня 2018 року. Обсяг газу складає понад 60 млн кубометрів. Фото: Delo.ua

НАК "Нафтогаз" і польська нафтогазова компанія PGNiG підписали контракт на термінову поставку газу. Через відмову російського Газпрому поставляти блакитне паливо в Україну.

У польській компанії повідомили, що контракт діє до кінця березня 2018 року. Обсяг газу складає понад 60 млн кубометрів. Поставки розпочалися о 6 ранку 2 березня через вузол Германовіце, який з'єднує польську транспортну систему з українською, пише tsn.ua.

"Завдяки партнерам із Польщі, Москві не вдалося використати газ як політичну зброю проти України. Сподіваюсь, що ЄС та уряди відповідних держав-членів звернуть увагу на цю ситуацію, перш ніж ухвалювати остаточне рішення щодо Nord Stream 2", - наголосив главу НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

Голова правління PGNiG Петро Возняк зауважив, що схвалює енергетичну солідарність та хороше співробітництво з сусідніми країнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили найгірший спосіб, як витратити гроші від Газпрому

"Ми готові збільшити обсяги поставок або продовжити термін дії контракту з Нафтогазом залежно від потреб українського ринку", - прокоментував він.

У польській компанії заявили, що здатні забезпечити стабільне і надійне постачання газу як із власного видобутку, так і через поставки газу з Катару та США.

Водночас у ПАТ "Укртрансгаз" повідомили, що ситуація із забезпечення Газпромом тиску на вході в ГТС України залишається критичною. Тиск у магістральних газопроводах на ГВС "Суджа" становить 50,9 кгс/см2 попри контрактні зобов'язання в 60-65 кгс/см2.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу.

Натомість Газпром повернув предоплату Нафтогазу за березневі поставки газу. У російській компанії заявили, що поставки газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз" здійснюватися не будуть.

Зараз ви читаєте новину «Польща розпочала екстрені поставки газу в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути