Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2013 23:46

Поки я президент, видобутку сланцевого газу у Франції не буде - Олланд

Поки я президент, видобутку сланцевого газу у Франції не буде - Олланд
Франсуа Олланд. Фото: segodnya.ua

Франсуа Олланд, президент Франції, заявив, що не допустить видобутку сланцевого газу на території країни, так як це пов'язане з екологічними ризиками.

"Я вам відповім дуже просто: доки я обіймаю посаду президента, видобутку сланцевого газу у Франції не буде", - сказав Олланд в телеінтерв'ю з нагоди Дня взяття Бастилії.

Президент нагадав, що в 2011 році, коли соціалісти ще не прийшли до влади, парламент проголосував за заборону видобутку сланцевого газу методом гідророзриву (фрекінгу).

За словами Олланда, нинішня парламентська більшість не стане вносити зміни до законодавства, оскільки видобуток сланцевого газу пов'язаний із занадто високими ризиками для екологічної обстановки.

Звернемо увагу, що гостра дискусія щодо видобутку сланцевого газу ведеться і в Україні. Україна у видобутку сланцевого газу бачить джерело своєї енергетичної незалежності від Росії. Однак вигоди від видобутку сланцевого газу кілька меркнуть на тлі заяв різних експертів у сфері екології про те, що методи такого видобутку загрожують довкіллю.

З цим фактом змушений був погодитися навіть прем'єр-міністр України Микола Азаров незважаючи на те, що повністю підтримує перспективи видобутку сланцевого газу в країні через необхідність зниження енергозалежності від Росії.

При використанні фрекінгу, який вважається новим екологічно безпечним методом видобутку газу, в сланцеві пласти під великим тиском закачується вода, змішана з піском і хімікатами. Противники такого методу вважають, що в результаті відбувається не тільки забруднення грунтових вод, але і підвищується ризик землетрусів.

Нагадаємо, раніше експерти назвали країни-лідери планети за запасами сланцевої нафти і газу. Так, в дослідженні на сайті Управління енергетичної інформації США (EIA) повідомляється, що перше місце у світі за запасами сланцевої нафти з ресурсами в обсязі 75 млрд барелів займає Росія.

Зараз ви читаєте новину «Поки я президент, видобутку сланцевого газу у Франції не буде - Олланд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути