понеділок, 22 жовтня 2018 11:07

Подорожчання газу: чому уряд віддає кредити МВФ за рахунок населення

Подорожчання газу: чому уряд віддає кредити МВФ за рахунок населення
Нинішнє підвищення тарифів на газ - не останнє. За рахунок цього Україна збільшує видобуток власного палива. Через роки три вийдемо на самозабезпечення, і ціни підуть вниз, говорить експерт з енергетики Михайло Гончар. Фото: Укрінформ

З 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5%.

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на екстреному засіданні уряду 19 жовтня. Якщо ціну на газ не підвищити, може бути розірвана співпраця з Міжнародним валютним фондом, що призведе до дефолту в країні, каже він. Ідеться про позику в $4 млрд, які дадуть в нинішньому та наступному роках кількома траншами. Отже, замість 6,96 грн за кубометр тепер домогосподарства платитимуть 8,55.

– Це підвищення справді необхідне, щоб МВФ виділив черговий кредит Україні, – пояснює нафтогазовий експерт, президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар. – Без цієї позики нашу фінансову систему чекає обвал. Тому попри всю непопулярність цього кроку уряд обирає найменше зло. Краще підвищити ціни, ніж допустити обвал гривні.

А чому уряд так дохазяйнувався – до переддефолтного стану?

– Це питання не тільки до цього уряду, а й до попередніх, включаючи "папєрєдніков" (уряд Миколи Азарова, – Gazeta.ua). Вони набралися різних кредитів, а пік виплат за ними припадає на 2019-й. Тому якщо не буде чергового траншу, то фінансова система країни обвалиться.

Тобто ми беремо нову позику для виплати старих боргів?

– По суті, так. Плюс до того, кредити від МВФ ідуть не в економіку, а на підтримку макроекономічної стабільності та національної валюти. Для нас це важливо. Просто останні 4 роки уряд тягнув із поступовим підвищенням тарифів на газ. А тепер це доводиться робити швидко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав недоліки системи субсидій в Україні

Наскільки обґрунтована ця цифра – 8,55?

– Про конкретну ціну можна, звичайно, сперечатися. Вимога МВФ до Нафтогазу була підвищити ціну газу на 60%. То 23,5% виглядає щадним варіантом. Ми прийшли до ситуації, коли є 2 ціни на газ – для підприємств і населення. 2016-го така ситуація була подолана, тобто тарифи зрівнялися. А потім паритет знову порушився. У нас є залізний аргумент: дві третини газу, який споживає Україна, – внутрішнього видобутку. Лише третина – імпортне паливо. Ми споживаємо на рік 31 мільярд кубів газу, добуваємо біля 20. Тому для нас прив'язка до імпортної ціни некоректна. Але для МВФ наші аргументи – як горох об стінку.

Дві третини газу, який споживає Україна, – внутрішнього видобутку. Лише третина – імпортне паливо. Тому прив'язка до імпортної ціни некоректна

Які стимули дасть це підвищення тарифів?

– Маємо нарешті вийти на самозабезпечення газом. Для цього потрібні інвестиції в розвиток видобування. Інвестиції можна взяти тільки з тарифу для кінцевих споживачів. Нині компанія "Укргазовидобування" розширює видобуток за рахунок підвищених тарифів, які ми платимо останні 2 роки. Тому сенс у ще одному підвищенні є. Але уряд поки що чітко це не пояснює. Мабуть, урядовці бояться пояснювати непопулярні рішення.

Для МВФ важливо, щоб наші гроші не пішли до чиєїсь кишені, а були використані на розширення власного газовидобутку. Так, ціни на газ будуть зростати іще. Але коли ми через років 3 вийдемо на самозабезпечення, вони підуть донизу. Та цього ніхто не говорить. Бо перед виборами усі хочуть виглядати красиво.

Для МВФ важливо, щоб наші гроші не пішли до чиєїсь кишені, а були використані на розширення власного газовидобутку

А крім газу, чим можна стабілізувати фінанси?

– МВФ дивиться з точки зору того, як Україна поверне гроші. Вони бачать, що найбільш прибуткове підприємство, яке платить найбільше податків, – Нафтогаз. Тому їхня логіка пряма і примітивна: підвищуйте ціни, тоді гарантовано повернете наші гроші. По-друге, різна ціна на газ для промисловості та громадян веде до зловживань і корупційних схем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ціну, за якою Україна купувала газ у ЄС

Звісно, є інші способи поповнити наш бюджет. Наприклад, за рахунок митниці. Треба подивитися, які збори вона приносить державі. Але це складніше і потребує часу. А тут віддача буде відразу.

Тобто уряду найпростіше взяти гроші у народу та віддати МВФ борги?

– Усе залежить від того, як працювати з позиками МВФ. Інші країни беруть короткострокові кредити і намагаються їх швидко погасити. А не сидять по 20 років на голці МВФ, як наші урядовці. Треба брати гроші на кілька років, проводити необхідні реформи і повертати.

Для нас іще важливий нинішній кредит тим, що це дасть позитивний сигнал міжнародним фінансовим організаціям, банкам та інвесторам. Для них це індикатор того, що з цією країною можна мати справу. Тож виникає можливість, наприклад, домовлятися з Європейським банком реконструкції та розвитку про кредити на впровадження програми енергоефективності.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання газу: чому уряд віддає кредити МВФ за рахунок населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути