пʼятниця, 25 жовтня 2024 17:26

Чи подорожчає картопля до 50 грн/кг: в уряді пояснили

Чи подорожчає картопля до 50 грн/кг: в уряді пояснили
Картопля дорожчає, але до 50 грн/кг не дійде. Фото: Pexels

Хоч врожай картоплі цього року менший, підстав для подорожчання до 50 грн/кг поки що немає.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький сказав про це на брифінгу в Медіацентрі Україна, передає Gazeta.ua.

"По картоплі дійсно настільки сильно вплинула засуха, що суттєво зменшився врожай у порівнянні з попереднім роком, і це було одним із факторів підняття ціни. Разом з тим ми бачимо, що вона на цьому рівні, 25 гривень оптова, 30 гривень роздрібна, вже 3-4 тижні тримається і не змінюється. Ми вважаємо, що вона і не буде далі змінюватися", - розповів він.

Висоцький додав, що теперішня ціна на картоплю покриває собівартість навіть в умовах зменшення врожайності. Також ринкова ціна регулюється імпортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники

"Коли ціна дійшла до 25 гривень, просто пішов імпорт картоплі з Польщі, з Прибалтики. Це незначні обсяги у порівнянні з нашим виробництвом, але цих декілька десятків тисяч тонн достатньо для того, щоб стабілізувати умовно спекулятивне зростання ціни і його зупинити", - пояснив він.

Підстав для здешевшання картоплі також немає. Ближче до весни її вартість може дещо зрости через витрати на зберігання.

"Але знову ж, це може бути плюс 10-15 відсотків, можливо, до 20 відсотків, але це не 50 гривень, це просто неможливо в цьому випадку", - зазначив Висоцький.

Станом на сьогодні, ціни на яблука коливаються в межах 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг) залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 13% більше, ніж наприкінці минулого тижня. Поточні ціни на яблука в Україні залишаються найвищими за останні сім років моніторингу.

При цьому пропозиція якісних яблук досить обмежена, оскільки багато виробників не поспішають із продажами, намагаючись зберігати зимові сорти з метою отримати вигоду від подальшого зростання цін як на внутрішньому ринку, так і від більш вигідних пропозицій експортерів.

Зараз ви читаєте новину «Чи подорожчає картопля до 50 грн/кг: в уряді пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути