пʼятниця, 22 липня 2022 15:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Подоляк розкрив деталі угоди про експорт зерна

Подоляк розкрив деталі угоди про експорт зерна
Угоду про розблокування портів будуть підписувати з Туреччиною та ООН. Фото: eastnews.ua

Україна не буде підписувати з Росією жодних документів про розблокування портів та вивезення українського зерна.

Договір укладуть з Туреччиною та Організацією об'єднаних націй. Про це каже радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

"Щодо стамбульського договору "про вивезення українського зерна". Попередньо. Україна не підписує жодних документів з Росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН", – зауважив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розблокування експорту зерна: США підтримують угоду між РФ та Україною

Російські кораблі не будуть супроводжувати судна з зерном. Російських представників в українських портах теж не буде.

"У разі провокацій – негативна військова відповідь. Усі перевірки транспортних кораблів виконуються спільними групами у турецьких водах у разі виникнення такої потреби", – пояснив радник.

Росія має припинити блокаду. У Держдепі США вітають намагання ООН розв'язати питання заблокованих портів у Чорному морі шляхом переговорів між Україною, Туреччиною та країною-агресоркою РФ.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова сприяти експорту продовольства з України, однак для цього Захід "має зняти обмеження" для постачання зерна з Росії.

Російські окупанти п'ятий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія і Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси й супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу й Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.

13 липня в Туреччині завершилися переговори України, Туреччини, ООН та Росії щодо розблокування українських портів та експорту зерна на міжнародний ринок. ООН очікує на позитивні заяви за підсумками переговорів у Стамбулі про експорт продовольства з України.

Зараз ви читаєте новину «Подоляк розкрив деталі угоди про експорт зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути