понеділок, 20 серпня 2012 15:31

Податкові новації можуть позбавити аграріїв 20 мільярдів гривень доходів щорічно

Податкові новації можуть позбавити аграріїв 20 мільярдів гривень доходів щорічно
Володимир Макар: податкові пропозиції йдуть врозріз із досвідом наших найближчих сусідів. Фото: agribusiness.kiev.ua

Реалізація чинних пропозицій щодо зміни системи оподаткування АПК може призвести до втрат аграріїв у сумі близько 20 млрд грн.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив віце-президент Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Макар.

"Така сума випливає з аналізу законодавчих пропозицій і концепції щодо зміни податкового законодавств і є своєрідним антирекордом за всі роки незалежності України. Ще ніколи раніше не було настільки масштабних спроб щодо ревізії системи оподаткування в агропромисловому комплексі", - зазначив фахівець.

За словами експерта, реалізація податкових новацій разом із втратами від несприятливих погодних умов у 2012 році - 13,6 млрд грн за оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства лише за рахунок весняно-літних втрат - зумовить тотальну збитковість сектора.

"Прибутки всієї аграрної галузі в 2011 році становили менше 26 мільярдів гривень.. Їх отримали 42,6 тис підприємств і фермерів, що забезпечують роботою 580 тис. людей у сільській місцевості. У разі скасування пільг із ПДВ більшість господарств стануть збитковими, і мова вже не йтиме про розвиток, а лише про можливість виживання", ? підкреслив Макар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири за програмою "Доступне житло" подорожчають - експерт

Експерти УКАБ зазначають, що серед питань, що найбільше турбують аграріїв, є скасування галузевих пільг із ПДВ, передбачене концепцією реформування податкової системи, запропонованою Державною податковою службою - щорічні втрати аграріїв від такого кроку становитимуть понад 13 млрд грн, а також невідшкодування ПДВ при експорті зерна і технічних культур, що вже передбачене Податковим кодексом - при цьому втрати становлять близько 6 млрд грн щорічно.

"Усі ці податкові пропозиції йдуть врозріз із досвідом наших найближчих сусідів. Наприклад, Росія робить все для того, щоб зберегти і продовжити термін дії податкових пільг для сільгоспвиробників в умовах вступу до СОТ, при цьому не ставлячи під питання відшкодування ПДВ при експорті", - зауважив Макар.

Він висловив сподівання, що аналогічна політика, спрямована на формування довгострокових сприятливих умов роботи для аграріїв, буде проводитись і в Україні.

Нагадаємо, Державна податкова служба доопрацьовує ініціативи щодо реформування податкової системи.

Зараз ви читаєте новину «Податкові новації можуть позбавити аграріїв 20 мільярдів гривень доходів щорічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути