вівторок, 08 січня 2019 21:10

Чому в Україні постійно зростають ціни

Чому в Україні постійно зростають ціни
Ціни в Україні відстають від європейських через низький рівень доходів населення. Фото: Страна

Цінові стрибки відбуваються через не достатню кількість потужностей для зберігання та переробки продуктів. Так, знаменита криза з гречкою виникла, бо не вистачало умов для зберігання сировини, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Крім того, в Україні не завжди обґрунтований сезонний фактор. Коли ціна протягом сезону зростає на 20-30% - це нормально. Коли коливання відбуваються раптово - це викликає питання. У першу чергу до Антимонопольного комітету, який повинен слідкувати за різкими стрибками цін", - наголошує Олексій Кущ.

Ціни в Україні відстають від європейських через низький рівень доходів населення.

"У 2019-му з одного боку побачимо вирівнювання цін до європейського рівня. З іншого - наші зарплати явно зростатимуть меншими темпами, ніж вартість товарів і послуг. Тому якість життя українців буде погіршуватися", - додав експерт.

За його словами, держава повинна створювати більше потужностей, щоб переробляти, зберігати та транспортувати сировину. Паралельно запускати в роботу Антимонопольний комітет. Поки він не почне ефективно працювати, ринок шукатиме слабкі місця і створюватиме "цінові бульбашки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти найбільше подорожчали з початку зими

За словами економіста Олександра Охріменка, ціни зростають через ПДВ.

"Ця система працює не ефективно. Виробники, продавці закладають у вартість товару додатково 20%. Адже їм ніхто не повертає податок на додану вартість. А свої гроші вони не хочуть втрачати", - говорить економіст.

Протягом 2018-го ціни найбільше зросли на овочі, хліб і м'ясо. Лідерами подорожчання стали цибуля і морква. У червні кілограм моркви коштував 35 грн. Зараз ціна опустилася. Відчутно подорожчала цибуля. Торік за кілограм платили 3,5 грн. Зараз - понад 15. До кінця року ще 10% додасть до ціни картопля. Від початку серпня вона вже подорожчала на 15-20%.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні постійно зростають ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути