середа, 19 вересня 2018 21:10

Чому українці їдуть працювати за кордон

Чому українці їдуть працювати за кордон
Якби зарплата в Україні становила 65-70% польської, громадяни б менше виїжджали закордон. Фото: Телеканал Киевская Русь

В Україні 16% працездатного населення - трудові мігранти. Це близько 4 млн українців. Одночасно за межами країни може перебувати 2,6 - 2,7 млн осіб. Вони їдуть за кордон на короткий термін, щоб заробити грошей і повернутися додому.

"Українці їдуть закордон через гроші. В Україні, відповідно до законодавства, працювати можна не більше 40 годин на тиждень. Польські роботодавці експлуатують працівників протягом шести днів на тиждень, 10-12 годин на день. Відповідно і платять більше", - розповіла Gazeta.ua експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Якби зарплата в Україні становила 65-70% польської, громадяни б менше виїжджали закордон.

"Крім Польщі, українці активно їдуть до Чехії, Німеччини, Словаччини, Ізраїлю та Прибалтики. Там платять не 750 євро, а 1-1,5 тисячі. Іноземні роботодавці, крім харчування і проживання, безкоштовно навчають заробітчан мовам. Щоб ті могли швидше адаптуватися в країні. Для висококваліфікованих працівників у Чехії та Польщі пропонують послуги психолога. Іноземні роботодавці мотивують трудових мігрантів залишатися в країні мінімум на декілька років", - каже експерт ринку праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити трудову міграцію

В Україні стала активнішою внутрішня міграція кадрів.

"Останнім часом українські роботодавці почали заохочувати громадян до внутрішньої міграції. Наприклад, львівська компанія обіцяє оплатити харчування та проживання працівникам з інших регіонів України", - підсумувала Тетяна Пашкіна.

У липні середня зарплата в Україні становила 9170 грн. Найвищу середню зарплату зафіксували у Києві - 13 836 грн. У Донецькій області у середньому отримували 9764 грн. У Чернівецькій, Чернігівській, Тернопільській та Херсонській областях середні зарплати у липні були найнижчими - від 7168 до 7265 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці їдуть працювати за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути