Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2018 21:10

Чому хліб не подорожчає найближчим часом

Чому хліб не подорожчає найближчим часом
Фото: pogliad.ua

В Україні хліб стрімко дорожчати не буде. Світова ціна на зерно стабільна. Тому фактично немає підстав для зростання вартості хлібу, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

"Останні п'ять років українські виробники купують зерно за світовою ціною. Щоправда на вартість хлібу може вплинути підняття зарплати чи зростання курсу долара. Так, на 6-8% хліб подорожчав після того як мінімалка зросла до 3723 грн", - каже Дорошенко.

За його словами, в основному повільно дорожчає соціальний хліб. Середні за ціною сорти з початку літа навіть трохи подешевшали.

"Люди змушені купувати найдешевший хліб. Тобто соціальний. Через попит він трохи подорожчав. Крім того, відбувається вирівнювання цін на хліб в Україні та країнах-сусідах. Зараз вітчизняний хліб фактично на 10% дешевший за польський. Тому говорити, що він подорожчає на 20-30% немає сенсу", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де крупи коштують найдорожче

В Україні найдешевший хліб коштує 15,5 грн/кг. Це білий соціальний хліб з першого сорту пшениці. Середній за вартістю хліб з вищого ґатунку зерна чи чорний хліб продають по 16,5 грн/кг.

"До кінця року ці сорти хлібу можуть подорожчати не більше, ніж до 17,5 гривень. Адже ціна підтягується до вартості середніх сортів хлібу. А вони коштують від 22 гривень за кілограм", - підсумував Дорошенко.

У столичних кіосках зникають найдешевші соціальні сорти хлібу. Дешевий хліб у Києві почали продавати на початку 2015-го. Найпопулярнішим серед покупців був хліб "Український" - 5,25 грн, "Пшеничний" - 4,05 грн, батон - 4,15 грн. Його продавали понад 150 столичних кіосків. Тепер у деякі дешевий хліб перестали завозити. За словами заступника директора департаменту промисловості та підприємництва КМДА Дениса Пікалова, у торгових точок закінчився термін дії договору з інвестором. Влада вже розробляє умови для нового інвестдоговору. Згідно нього, соціальну ціну встановлять не лише на хліб, а й молоко, м'ясо, свіжі овочі.

Зараз ви читаєте новину «Чому хліб не подорожчає найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути