понеділок, 07 червня 2021 16:11

"По 20 гривень за пачку - шо то за масло": які білоруські товари популярні в Україні
11

Шоколад "Альонка" вже 2 тижні не завозять у магазин Грошик
Фото: Олена Луценко
У магазині "Гараж" розпродують останні партії білоруського зефіру
Білоруські сирки в шоколаді
Білоруське згущене молоко найдорожче - по 38 гривень
Підприємець Богдан Маркєлов розкладає білоруський шоколад

Білорусь на шість місяців обмежила імпорт українських товарів. Потрібно буде отримувати разові ліцензії. Обмеження запровадили для кондитерських виробів, шоколаду, фруктових та овочевих соків, пива, плит деревостружкових і деревоволокнистих, шпалер, туалетного паперу, окремих видів картонної та паперової упаковки, будівельної цегли з кераміки, керамічної плитки, скляних ампул, радіаторів та інших виробів із чорних металів, сільськогосподарських машин для обробки ґрунту, пральних машин, меблів.

Gazeta.ua дізналася, які білоруські товари можна купити в Україні, і чи є на них попит.

На оптовому ринку на вул. Шевченка в Полтаві майже з 8:00 багато покупців. У кондитерському магазині на окремому прилавку під склом продають білоруський шоколад "Альонка" і "Беловежская пуща". Плитки вагою 200 г коштують 57 грн, 90 г - по 20 грн.

"На білоруські цукерки є покупці. Їм не принципово, подобається і вони беруть. Білоруські шоколадки пропонують через магазин", - розповів підприємець Богдан Маркєлов, 26 років.

До магазину сирів у черзі стоять три жінки.

"Отут є масло білоруське. Нормальне. Білорусь - це Радянський Союз. У них якісні продукти", - каже пенсіонерка, прізвища не називає. Просить називати її Ліка. З пакету в її руках виглядають дві коробки цукерок "Вечірній Київ". - Ще є на базарі білоруський трикотаж. Купую костюми з полушерсті, вони не збігаються після прання".

"Сестра любить їхню згущонку. Каже добра. Бере за 18 гривень, є і дорожча", - додає друга жінка.

У оптовому продуктовому магазині покупців обслуговують двоє чоловіків у масках.

"Масло білоруське є, завозять регулярно. По 14,5 і 20,5. Дешеве, беруть в основному для випічки. Краще його не фотографуйте. Ще є згущонка по 38 гривень. Рогачов, хороша. Це все з остатків. Не знаю, чи буде новий завоз", - каже один із продавців. Імені не називає.

У магазині Грошик на вул. В'ячевлава Чорновола продають шоколад "Альонка" та "Комунарка". В холодильнику лежать кілька білоруських сирків у шоколаді.

Автор: Олена Луценко
  Білоруські сирки в шоколаді
Білоруські сирки в шоколаді

"Оце все, що залишилося. Сирки завозили два дні тому. Шоколадок тижнів два вже не було поставок. Раніше через день-два поповнювали асортимент. Є люди, які приходять тільки за білоруським шоколадом. А є такі, що тільки за німецьким. На кожен товар є свій покупець. Зефіри білоруські закінчилися давно і поставок поки що немає", - розповідає продавчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закрила авіасполучення з Білоруссю. Заборона в дії

Перед входом до критого ринку підприємець 57-річний Віктор Степанович розкладає на столі ножиці.

"Постійно питають, чи є білоруські ножиці. Велика кількість людей досі живе Радянським Союзом і Білорусь порівнюють із ним. Ціни на білоруські ножиці різні - 150-170 гривень. Якість дійсно хороша, виготовляє Могилівський завод. На речовому ринку є білизна та трикотаж із Білорусі, жінки хвалять", - говорить Віктор Степанович.

Під пляжною парасолькою 63-річна Лідія Біла, торгує устілками для взуття.

"Білоруських товарів тут немає, можете й не шукати, - каже Лідія Петрівна. - В одному магазині є сукні, кажуть білоруські. А там хтозна, звідки вони. Я давним-давно купувала білоруський трикотаж. Знаю людей, які торгували ним, але вже давно припинили. Якщо хтось і каже, що товар із Білорусі - брешуть. Останній раз білоруський одяг купувала ще при Ющенку. Знайомі возили звідти. Було якісне. Люди і досі ходять у тому одязі, недавно бачила женщіну в розлітайці. Я купувала класичний костюм і плаття. Речі були хороші. Зараз цим ніхто не займається. Ви ж бачите, що правітєлі творять?"

"Який може бути білоруський трикотаж, якщо його з Білорусі не вивезти. Український народ - предпрініматєльний", - перебиває продавчиня ковдр. Сидить на низенькому розкладному стільці.

"Масло оте, шо продають на оптовому ринку - воно далеко не білоруське. По 20 гривень за пачку - шо то за масло? І згущенку я колись їхню купила, а тоді почитала, що в нас десь її роблять. Везти хтозна звідки і продавать по такій ціні невигідно, - продовжує Лідія Біла.

На другому поверсі торгівельного центру "Елена" на Центральному ринку в магазині "Білоруський трикотаж" дві жінки розглядають квітчасті сукні. Більшість товару великих розмірів.

"Ходили по ринку, зайшли й сюди. Шо сподобається, те й візьму. Мені всьо равно - білоруське чи українське. Аби тільки підійшло", - каже одна з них і прямує до примірочної.

Продавчиня тримає поруч дві сукні.

Неподалік від ринку в магазині "Велостарт" на вул. Героїв-чорнобильців залишилися два білоруських велосипеди Aist із жіночою рамою.

Автор: Олена Луценко
  Консультант Дмитро Корнієнко показує білоруські велосипеди з жіночою рамою
Консультант Дмитро Корнієнко показує білоруські велосипеди з жіночою рамою

"Білоруські велосипеди найдешевші. Хоча якість нижча, ніж на харківському заводі. Ще ні разу не було проблем із ними. Завод розташований у Мінську. В Україні велосипед коштує 4100-4600 гривень. Щороку приходять люди, які шукають білоруські велосипеди. Купують із задоволенням і кажуть: от бацька молодець. Я їх оцінюю на чотири бали. Наші харківські велосипеди не можна назвати українськими, бо всі запчастини закуповують за кордоном. Якщо Китай ввійде до складу України, тоді можна буде сказати, що це українські велосипеди, - жартує консультант Дмитро Корнієнко, 34 роки. - Тільки дві позиції ходові - жіночі. Всі інші дорожче коштуватимуть за харківські. Ніхто не хоче до Мінська їхати. Кордон один, другий. Один білоруський велік продав нещодавно за 3900, хоча коштував 4600. У чоловіка більше не було грошей. Ще цілий рік стояв триколісний - 10,5 тисяч гривень коштував. Неходова модель. Один чоловік купив під електродвигун".

В інтернет магазинах пропонують білоруську постільну білизну від 560 грн, дитяче взуття від 1290 грн, жіночі сумки по 540-2200 грн. У магазинах побутової техніки є в продажу холодильники, електром'ясорубки. Багато пропонують електроінструменту: шуруповерти - від 380 грн, болгарки - від 600, перфоратори - від 1100, лобзики - від 736 грн. Мінітрактор, зроблений у Білорусі, коштує від 85 тис. грн. Продається велика кількість білоруської косметики: гелі для душу коштують 63-95 грн, зубна паста - 25-59, креми для рук - 39-87, шампуні - 60-200 грн, помади - 50-130, туш для вій - 74-120.

Також представлені товари для захисту рослин. Наприклад, засоби від колорадського жука пропонують по 9-87 грн.

Міністерство закордонних справ допомагатиме українським компаніям, які постраждають від білоруських санкцій, знайти альтернативні ринки продажу їхніх товарів. Глава МЗС Дмитро Кулеба поінформував, що влада прораховувала, що Білорусь захоче зробити щось у відповідь на припинення авіасполучення. Міністр запевнив, що Україна була готова до цього сценарію. Кулеба звернув увагу, що Україна не застосовувала жодних економічних санкцій проти Білорусі, і що влада використовувала інші інструменти тиску.

Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. За три дні до цього білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливого теракту на борту. Після посадки затримали опозиційного білоруського журналіста Роман Протасевич.

Зараз ви читаєте новину «"По 20 гривень за пачку - шо то за масло": які білоруські товари популярні в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути