середа, 07 липня 2021 15:41

Платіжки з боргами, "повільні" лічильники: як захиститись від зловживань газових служб

Українці масово скаржаться на зловживання газових служб, безпідставні стягнення коштів. Зокрема, споживачі отримують платіжки з боргами, якщо невчасно подали показники лічильників або після перевірок.

Автор: Олена Луценко
  Якщо лічильник газу справний, газорозподільне підприємство зобов'язане встановити його протягом двох місяців з моменту зняття
Якщо лічильник газу справний, газорозподільне підприємство зобов'язане встановити його протягом двох місяців з моменту зняття

Вчительці з села Вороняки Золочівського району Львівської області нарахували борг понад 44 тис. грн після виклику аварійної служби. На лічильнику зникла пломба. Подачу газу до будинку перекрили і відновлять тільки після сплати боргу, зазначили в газовій компанії.

Двом пенсіонеркам із села Ремезівці Золочівського району Львівської області також нарахували борги після перевірки лічильників. Одній понад 8 тис грн, іншій — 14 тис. Газовики заявили, що лічильники в домогосподарствах крутять в 2,5 разу повільніше, ніж має бути. Вимагають доплатити за газ.

Експерти консультаційного центру для населення ГазПравда пояснили Gazeta.ua, коли газовики можуть заходити на подвір'я без згоди власника, як має відбуватись перевірка газових лічильників, який порядок зняття показань, куди скаржитись на зловживання.

Перевірка лічильників

Під час перевірки лічильників обидві сторони мають право здійснювати фото- та відеозйомку.

Якщо оператор газорозподільних мереж (ГРМ) стверджує, що лічильник крутить "повільно", потрібно звернутись до ДП "Укрметртестстандарт". Замовити повірку газового лічильника, радять у ГазПравді. Процедура займає 15 робочих днів, коштує від 164 грн, залежно від виду лічильника. Громадянин отримає довідку про непридатність газового лічильника або ж свідоцтво про проведену повірку.

Якщо лічильник газу справний, газорозподільне підприємство зобов'язане встановити його протягом двох місяців з моменту зняття. Якщо пристрій не пройшов повірку, його необхідно ремонтувати. Термін виконання робіт не повинен перевищувати трьох місяців, з моменту визнання лічильника непридатним.

Пошкодження пломб

Оператор ГРМ або споживач можуть ініціювати проведення експертизи, якщо є ознаки пошкодження пломб або несанкціонованого втручання в роботу лічильника. Окрім випадків, коли пломба відсутня або розірвано пломбувальний матеріал, на якому її встановлено.

До отримання результатів експертизи або позачергової, експертної повірки розрахунок необлікованого або облікованого частково об'єму природного газу не здійснюється. Якщо за результатами експертизи порушень не виявлено, усі витрати мають бути компенсовані оператором ГРМ. Якщо підтверджено факт несанкціонованого втручання в роботу лічильника, витрати компенсуються за рахунок споживача.

В яких випадках споживач зобов'язаний пустити газовиків

Споживач зобов'язаний забезпечити газовикам доступ до свого житла у таких випадках:

1) для ліквідації або недопущення аварій - цілодобово;

2) встановлення або заміни обладнання, проведення технічних чи профілактичних оглядів, зняття контрольних показань вузлів обліку.

Під час візиту до домогосподарства працівники газової служби мають пред'явити посвідчення та назвати прізвища. Якщо виникають сумніви - телефонуйте на 104. Уточніть чи дійсно працюють такі люди, їх повноваження.

Якщо газовики не реагують на прохання надати документи і надалі продовжують знаходитись на території подвір'я чи в будинку, викликайте поліцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейкові борги за газ: як зібрати докази та виграти суд

Чи можуть газовики зайти на подвір'я без згоди власника

Споживачі скаржаться, що газовики часто заходять на подвір'я і оглядають лічильники за відсутності господарів.

"У деяких випадках працівники облгазів мають право заходити на приватну територію. Але – лише за крайньої потреби й умови дотримання певних правил. Зокрема, у невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю рятувати життя людей та майно", - зазначила Єлизавета Белей, керівниця правової підтримки споживачів газу ГазПравди.

Несанкціонований доступ можливий, якщо:

• в момент виникнення невідкладного випадку власник відсутній і немає можливості зв'язатися з ним;

• власник відмовляється допустити в житло чи інший об'єкт нерухомого майна представника виконавця. Але є об'єктивні підстави вважати, що аварія саме в цьому житлі загрожує життю або майну громадян.

Під час несанкціонованого доступу і до повного завершення робіт повинні бути присутні: представник виконавця, органів внутрішніх справ, працівники аварійно-ремонтної бригади, власник будь-якої сусідньої будівлі. Обов'язково складають акт про здійснення несанкціонованого доступу та проведення ремонтних, відновлювальних робіт. Його мають підписати всі присутні.

В акті обов'язково зазначають:

1) підстави для несанкціонованого доступу;

2) інформація про попередження споживача із зазначенням часу та осіб, які вели переговори із ним;

3) причина та місце виникнення аварії, перелік неполадок;

4) перелік виконаних робіт;

5) прізвища, імена, по батькові та посади учасників несанкціонованого доступу;

6) інформація про спосіб і час відновлення цілісності вхідних дверей, вікон або інших елементів будівель і приміщень, що були пошкоджені під час проведення ремонтних та відновлювальних робіт.

Оригінал складеного акта зберігається у виконавця комунальної послуги. Іншим учасникам видаються копії, завірені печаткою виконавця. Якщо працівники облгазу порушили ці процедури, їхні дії можна оскаржувати.

Куди можна скаржитися

У разі виникнення проблем, у першу чергу необхідно звертатись до контакт-центру свого облгазу або написати листа-претензію на ім'я голови правління компанії.

Якщо перемовини не дали бажаного результату, можна зателефонувати на урядову "гарячу лінію" - 1545. Або оформити звернення через сайт урядового контактного центру: www.ukc.gov.ua.

Коли споживач переконаний, що труба опломбована незаконно, варто скаржитися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), радять консультанти ГазПравди.

Письмово - за адресою 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19. Телефон - (044) 204-48-27. Електронна адреса – [email protected]. У скарзі потрібно вказати особисті дані та описати, яким чином були порушені права.

Розподіл газу – це послуга. Разом із поданням скарги до НКРЕКП, споживач може звернутися й до місцевого управління Держпродспоживслужби.

Автор: Олена Луценко
  Люди чекають прийому спеціалістів біля абонентської служби Полтавагазу. Більшість прийшла з’ясувати інформацію щодо заборгованості
Люди чекають прийому спеціалістів біля абонентської служби Полтавагазу. Більшість прийшла з’ясувати інформацію щодо заборгованості

Як правильно передавати показники лічильників

Планові місячні нарахування газу розраховуються постачальником у разі несвоєчасної передачі показників лічильника споживачем.

Відповідно до Кодексу ГРМ, споживач зобов'язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показники лічильника газу та протягом п'яти календарних днів надати їх оператору ГРМ в один із таких способів:

1) через особистий кабінет на сайті оператора;

2) за номерами телефонів контакт-центру;

3) за допомогою мобільного додатку 104Mobile;

4) на електронну адресу;

5) за допомогою СМС на короткий номер 7104. У повідомленні необхідно вказати номер рахунку та показання лічильника у форматі: ХХХХХХХХХХ YYYYY, де ХХХХХХХХХХ – 10 цифр особового рахунку. YYYYY – показання лічильника (до 5 цифр).

Якщо оператор не отримав показників лічильника до 6 числа місяця, то об'єм розподілу та споживання природного газу визначається на рівні планового місячного об'єму споживання. Також Кодекс передбачає, що облгаз має право знімати контрольні показники лічильника природного газу. Зобов'язаний робити це не рідше одного разу на шість місяців.

У разі нарахування боргу, споживач може звернутись до оператора ГРМ і попросити надати офіційне роз'яснення, чому передані показники лічильника не були враховані при розрахунку об'ємів газу. Також вимагати зробити контрольне зняття показників лічильника та провести перерахунок.

Якщо постачальник відмовляється зробити перерахунок за фактичними показниками лічильника, треба звертатися зі скаргою до НКРЕКП. Викласти всі обставини справи та надати підтверджуючі документи.

У Києві запроваджують рекомендований авансовий платіж за опалення.

"Ми запроваджуємо рекомендований авансовий платіж, літній. Цей авансовий платіж є цілком добровільним, він розрахований як середньозважений по місту. Вартість опалення за попередній сезон розбито на частини по 30 відсотків і становить близько 10 гривень на квадратний метр опалювальної площі. Цей платіж зазначено окремим рядком у платіжному документі", - повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Це означає, що певний відсоток оплати за опалення може бути здійснений за бажанням у літній період.

Зараз ви читаєте новину «Платіжки з боргами, "повільні" лічильники: як захиститись від зловживань газових служб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути