Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2013 11:50

Підприємців почали підключати до "електронної касової стрічки"

Підприємців почали підключати до "електронної касової стрічки"
Фото: vertex.co.ua

Почалося підключення підприємців, які використовують касові апарати, до "електронної стрічки" - системи передачі даних про готівкові операції на сервери податкової служби.

Про це повідомила прес-служба Міністерства доходів і зборів.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року в Україні набрали чинності законодавчі норми, що впроваджують дистанційний моніторинг касових операцій. Новий сервіс був протестований в пілотному режимі наприкінці 2012 року та на сьогодні працює в штатному режимі.

Підприємці мають можливість подавати звітну інформацію в електронній формі до серверу податкової служби як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних.

"При цьому вірогідність несанкціонованого доступу до наданої податковим органам інформації є мінімальною. Реєстратори розрахункових операцій повинні, згідно з вимогами, бути обладнані модулем безпеки Національної системи електронних платежів (НСМЕП) - спеціалізованим пристроєм у вигляді картки та плати для комп'ютера, який захищає дані від втручань", - сказано в повідомленні мінеістерства.

Орієнтовна вартість модуля безпеки НСМЕП, який буде реалізовуватись НБУ, становить 80 грн.

Обслуговувати систему зберігання та збору даних буде визначений Національним банком України (НБУ) інформаційний еквайрер (аcquirer) - організація, яка надаватиме послуги з технічної підтримки та інформаційного обслуговування.

За оцінками фахівців Міндоходів, такий формат моніторингу розрахункових операцій значно скоротить податковий аудит підприємців - користувачів касових апаратів, адже усі розбіжності між поданою звітністю та первинною документацією виявлятимуться дистанційно та заздалегідь.

У бізнесу є півроку на адаптацію до нових вимог законодавства. Протягом першого півріччя 2013 року до підприємців не будуть застосовуватися штрафні санкції за неподання такої звітності в електронній формі.

Загалом на обліку у Державній податковій службі перебувають 152 тис. суб'єктів господарювання, які зареєстрували 280 тис. реєстраторів розрахункових операцій.

Зараз ви читаєте новину «Підприємців почали підключати до "електронної касової стрічки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути