вівторок, 29 березня 2011 20:35

Підприємці щороку витрачають 10 млрд грн на бюрократію - економіст

Підприємці щороку витрачають 10 млрд грн на бюрократію - економіст

За видатками підприємств на адміністрування Україна є одним зі світових лідерів.

Про це заявив економіст Олексій Молдован в ефірі Першого каналу Національного радіо.

"Якщо підрахувати, то українські підприємці сплачують майже 1% від ПДВ, а це майже 10 мільярдів гривень, щорічно на ті процедури, які пов'язані з веденням податкового обліку. Потенційно це той ресурс, який повинен піти в економіку, проте витрачається на усілякі бюрократичні потреби", - зазначив він.

Експерт також вислови думку, що система адміністрування податку на прибуток сприяє тінізації і ухилянню від його сплати.

"Якщо подивитися на законодавчі акти європейських країн стосовно податку на прибуток, то вони займають три - чотири листки. У нас же розділ Податкового кодексу, що стосується податку на прибуток, займає близько 150 сторінок. Це говорить про те, що у нас відсутні ті економічні механізми, які б спонукали підприємців декларувати свій прибуток. На Заході навіть виникають скандали щодо штучного роздуття власного прибутку. Тому що існують чіткі механізми, які змушують менеджера підприємства працювати на те, щоб прибуток збільшувався. А якщо зростає прибуток, то зростає і база оподаткування. У нас такого стимулу немає, і уряд намагається максимальними локальними обмеженнями штучно обмежити базу оподаткування. Але навіть за рахунок таких локальних жорстких обмежень будь-який бухгалтер знайде нові механізми, за рахунок чого він зможе звузити базу оподаткування", - наголосив Молдован.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці щороку витрачають 10 млрд грн на бюрократію - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути