понеділок, 08 серпня 2016 11:38

Підозрілі банківські операції українців заблокують

Підозрілі банківські операції українців заблокують

3 серпня НБУ опублікував нові вимоги з фінансового моніторингу (постанова №365). Документ розширив перелік підозрілих фінансових операцій в Україні. Такі оборудки повинні припиняти, а інформацію про їх замовників повідомляти в Держфінмоніторинг. В першу чергу увагу приділятимуть операціям клієнтів, що потрапляють до групи високого ризику, серед яких публічні особи або громадяни, пов'язаними з ними. Але також будуть моніторити студентів, пенсіонерів, найманих працівників і приватних підприємців.

Про це пише UBR.

"Найчастіше моніторинг стосуватиметься фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб. Однак здійснення фінансових операцій, що не відповідають фінансовому становищу, цілком стосуватиметься і простих громадян", - заявив керуючий партнер Suprema Lex Віктор Мороз.

В основному, під пильну увагу потрапляють використання в розрахунках векселів, регулярна переуступка прав вимоги, регулярні операції з надання фінансової допомоги, перекази юрособами коштів на карткові рахунки фізичних осіб, операції зі зняття готівкових коштів. Також, банки повинні відслідковувати джерела походження великих депозитів.

"Наприклад, якщо студент приносить мільйонний депозит готівкою без підтвердження джерела їх походження - цю операцію також можуть розглядати, як ризикову", - пояснила директор департаменту фінансового моніторингу та внутрішнього контролю ТАСкомбанк Марина Сокова.

"За офіційної заробітної плати в кілька тисяч гривень купівля квартири або автомобіля за кілька десятків тисяч доларів, без документу джерела коштів, вважатиметься ризикованою і банк зобов'язаний інформувати фінмоніторинг", - додав Віктор Мороз.

Крім операцій із значними сумами, до ризикових належатимуть повторювані регулярно операції, що не мають економічного сенсу, невластиві для клієнтів, а також, використання банківського рахунку не за призначенням.

У першу чергу, перевіряють операції на суму понад 150 тис. грн. Суми, нижчі за це граничне значення, також можуть вивчати.

Зараз ви читаєте новину «Підозрілі банківські операції українців заблокують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути