Ексклюзиви
понеділок, 27 липня 2020 10:31

Популярний бутерброд святкує 120-й день народження

120 років тому вперше продали знаменитий бутерброд - гамбургер. 27 липня 1900 року американець Луї Лессінг, предки якого походили з німецького міста Гамбург, поклав біфштекс між двома половинками круглої булочки. Додав соус і листок салату. З того часу такий рецепт гамбургера вважають традиційним.

Автор: unsplash.com
  Сьогодні заклади пропонують не тільки класичні гамбургери. Часто експериментують з інгредієнтами, вигадують цікаві назви.
Сьогодні заклади пропонують не тільки класичні гамбургери. Часто експериментують з інгредієнтами, вигадують цікаві назви.

Щоправда, тоді більшою популярністю користувалися хот-доги, смажені курчата та піца. Тільки 1930-го - після відкриття мережі закусочних White Castle Hamburger - американці масово почали купувати гамбургери як основну страву. Пізніше її ввела в меню мережа кафе Wimpy Grills. Особливістю гамбургерів стала низька ціна та технологія потокового приготування. На обслуговування одного клієнта витрачали не більше хвилини.

Успішний бізнес із продажу гамбургерів вдалося розвернути 1948-го у каліфорнійському місті Сан-Бернардіно. Брати Макдональд і Рей Крок, винахідник машини для змішування молочних коктейлів, відкрили перший McDonald's. Згодом мережа закладів швидкого харчування розрослася по всьому світу. А гамбургери з'явилися в меню кафе і дорогих ресторанів.

Автор: Gazeta.ua
  У "кафе на колесах" стандартний гамбургер пропонують від 80 грн.
У "кафе на колесах" стандартний гамбургер пропонують від 80 грн.

Сьогодні заклади пропонують не тільки класичні гамбургери. Часто експериментують з інгредієнтами, вигадують цікаві назви. Наприклад, українська мережа Kraft Burger пропонує бургер "Бонапарт" з котлетою, французьким сирним соусом та міксом салату. За нього треба віддати 174 грн. Стільки ж коштує бургер "Галюциноген" з грибами. За 172 грн можна придбати бургер "Обама". За 159 грн - "Трамп". Бургер "Майкл Джордан" з 4 котлетами найдорожчий - 349 грн. Вегетаріанський продають по 145 грн. Нижчі ціни у "кафе на колесах", які переважно розташовані у парках, скверах. Стандартний гамбургер пропонують від 80 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Києві можна спробувати штучне м'ясо Beyond meat

Шанувальники домашньої кухні можуть приготувати гамбургери власноруч. У супермаркетах за набір з 4 булочок треба віддати близько 13 грн. За 500 г свиного фаршу - 50 грн, яловичого - приблизно 80 грн. Упаковка сиру для гамбургерів коштує в межах 40 грн. За бажанням можна додавати листя салату, помідори, огірки. У розпал сезону салатні овочі продають від 20 грн/кг.

Найдорожчий гамбургер вартістю $777 продають у Лас-Вегасі. Готують його з елітної мармурової яловичини кобе, лобстерів, сиру брі, прошутто і карамелізованої цибулі. Найбільший гамбургер можуть приготувати в одній із закусочних Пенсільванії. Його вага - 7 кг, а коштує $30.

Зараз ви читаєте новину «Популярний бутерброд святкує 120-й день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути