середа, 05 вересня 2018 10:59

Переплачуємо мільярди: експерт про транзит газу зі Словаччини

Переплачуємо мільярди: експерт про транзит газу зі Словаччини
У середньому за кожну 1000 куб. м реверсного газу Україна переплатила $50. Фото: ТСН

Україна за 4 роки з початку відкриття словацького реверсного коридору імпортувала по цьому маршруту 36,6 млрд куб. м природного газу. Йдеться про період з 2 вересня 2014-го по 1 вересня 2018-го.

"Щоправда, правильніше казати, що Україна за 4 роки роботи реверсу зі Словаччини переплатила за імпорт 37 млрд кубів газу майже $2 млрл", - написав у Facebook голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, як Нафтогаз хотів заробити на киянах

У середньому за кожну 1000 куб. м реверсного газу Україна переплатила $50. За 37 млрд. куб. м – $1,85 млрд. У гривнях - 48 млрд грн.

"У переплату входить маржа трейдерів і транспортна складова. Всього вартість імпорту 37 млрд кубів коштувала українському народу $9,5 млрд. Переплатили майже на 25% більше. Хто отримав вигоду від таких реверсних схем? Питання до ГПУ і СБУ. А Нафтогаз і його керівник Коболев є безпосередніми учасниками такої схеми", - наголосив експерт.

Станом на 20 серпня поточного року, Україна накопичила в підземних сховищах майже 14 млрд куб. м газу. Продовжить закачувати паливо ще понад місяць - до початку опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «Переплачуємо мільярди: експерт про транзит газу зі Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути