середа, 09 вересня 2020 09:48

Пенсії зростуть: хто отримає більше

Пенсії зростуть: хто отримає більше
На 2021 рік уряд запланував чергове підняття мінімальної зарплати у два етапи. Якщо мінімалка зросте до 6500 грн, пенсіонери зможуть отримувати щонайменше 2600 грн. Фото: pixabay.com

1,6 млн українських пенсіонерів, або 14% їхньої загальної кількості, у вересні отримали надбавку. Пенсії зросли через підняття мінімальної зарплати до 5000 грн.

Зростання мінімалки вплинуло на пенсії українців, які досягли 65 років. Також мають повний страховий стаж - 35 років для чоловіків і 30 - жінок, пише "Сегодня".

Таким чином, мінімальна пенсія в Україні становить 1712 грн. Це прожитковий мінімум для непрацездатних – пенсіонерів за віком та інвалідів. Водночас 65-річні пенсіонери з необхідним стажем отримують пенсію не менше 40% мінімальної зарплати. З вересня їхні виплати зросли у середньому на 100 грн - 2000 грн.

На 2021 рік уряд запланував чергове підняття мінімальної зарплати у два етапи. Якщо мінімалка зросте до 6500 грн, пенсіонери зможуть отримувати щонайменше 2600 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не будуть платити субсидію: як перевірятимуть отримувачів соцдопомоги

Водночас у грудні 2020-го відбудеться зростання прожиткового мінімуму та соціальних стандартів. Тому більше отримуватимуть непрацездатні пенсіонери, які не мають необхідного стажу, інваліди війни та ЧАЕС, учасники бойових дій, шахтарі. Загалом, виплати зростуть у 3 млн людей, або 30% пенсіонерів.

Не зміняться пенсії в пенсіонерів, які працюють, держслужбовців, науковців, помічників народних депутатів і тих, кому пенсії було призначено в 2019-2020 роках.

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3623 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Він спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, тому пенсії нараховуватимуть автоматично. Проєкт пропонує призначати пенсію через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду. Це можна буде зробити без заяви особи.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії зростуть: хто отримає більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути