понеділок, 12 червня 2017 17:02

Пенсії нараховуватимуть за новою системою

Пенсії нараховуватимуть за новою системою
Прозорі і єдині правила при нарахуванні пенсій будуть застосовувати для усіх громадян без огляду на статус та місце роботи. Фото: espreso.tv

Пенсії будуть розраховувати за новою формулою.

Прозорі і єдині правила при нарахуванні пенсій будуть застосовувати для усіх громадян без огляду на статус та місце роботи. Про це сказав міністр соцполітики Андрій Рева, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

"Донедавна пенсії призначалися за 15 різними законами, таким чином існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець з 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію у розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни лише 40% від зарплати. Тобто, за однакового розміру стажу та однакового рівня заробітку пенсії для окремих категорій відрізнялися більш ніж вдвічі", - зазначив Рева.

Розмір пенсії кожного українця розраховуватиметься за наступною формулою: розмір пенсії = Сз*Ікз*Кс; де Сз - розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії; Ікз - індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески); Кс - коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки 1 року страхового стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримчанам можуть зарахувати стаж, отриманий під окупацією

Уточнюється, що в разі реалізації заходів з осучаснення пенсій, пенсіонерам, кому пенсія вже призначена - використовуватиметься показник середньої зарплати. Він використовується для призначення пенсії в 2017 році - показник за 3 роки - 2014, 2015 та 2016 роки. Зараз величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1. При цьому в результаті зміни коефіцієнту жодних змін розміру пенсій в сторону зменшення не відбудеться.

У відомстві поінформували, що єдині правила будуть впроваджені і щодо термінів виходу на пенсію. Зокрема, законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій з 1 січня 2018 року скасовуються особливі умови виходу на пенсію для усіх громадян, крім військовослужбовців, яким призначатиметься пенсійне забезпечення за вислугу років.

"Зміни торкнуться також механізму відшкодування роботодавцем витрат Пенсійного фонду на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах (працівники, зайняті на роботах у шкідливих умовах за списком №1 та №2). Так, з 1 жовтня 2017 року буде замінено механізм відшкодування пенсій для таких категорій працівників за віком на пільгових умовах за рахунок сплати роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7 відсотків", - уточнюється у повідомленні.

Розмір пенсій визначатиметься відповідно до суми сплачених внесків у Пенсійний фонд. Ці кошти належать винятково учасникам пенсійної програми. Вони самі зможуть вибирати умови виходу на пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії нараховуватимуть за новою системою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути