Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 16:12

Парубій запропонував переглянути стимулюючі тарифи для обленерго

Парубій запропонував переглянути стимулюючі тарифи для обленерго
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій виступив за перегляд RAB-регулювання.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що потрібно переглянути стимулюючі тарифи - так зване RAB-регулювання - для обленерго.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV.

За словами Парубія, потрібно провести додаткові консультації і враховувати соціальну складову.

"Я вважаю, що це питання має бути переглянуте. Ціни, встановлені на сьогоднішній день, завищені і несправедливі", - заявив він.

Нормативна база, необхідна для переведення енергопостачальних (обленерго) і водопостачальних (водоканали) компаній на стимулююче регулювання (RAB-регулювання), вступила в силу з першої декади січня 2018 року. Тепер регулятор зможе встановлювати нові RAB-тарифи для обленерго з 1 квітня 2018 року. У той же час Кабмін закликав НКРЕКП змінити "необґрунтовані" стимулюючі тарифи для обленерго.

Відзначимо, що в Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) вважають, що введення в Україні RAB-регулювання дозволить підвищити привабливість держпакетів акцій обленерго, планованих до приватизації в 2018 році.

RAB-регулювання - широко застосовувана в європейських країнах система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розвиток і модернізацію електромереж, тоді як на сьогодні тарифи для компаній електроенергетичного сектора розраховуються за принципом "витрати плюс".

Фактично це означає, що обленерго, для яких буде введено RAB-регулювання, зможуть додатково отримувати 12,5% дохідності на старі активи, які у них є, і на нові активи (все те, що вони побудують після введення нового регулювання).

Попередньою версією постанови передбачалося встановити 14,7% дохідності на нову базу і 5% - на стару базу.

Зараз ви читаєте новину «Парубій запропонував переглянути стимулюючі тарифи для обленерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути