середа, 11 квітня 2012 16:59

Пальмову олію знайшли в російських сирах, а українські виявилися "чистими"

Пальмову олію знайшли в російських сирах, а українські виявилися "чистими"
Жодна з чотирьох лабораторій не виявила пальмову олію в українському сирі. Фото: ukrinterstandard.com

Незалежна експертиза чотирьох дослідницьких лабораторій РФ і України не виявила рослинних жирів у заборонених українських сирах.

Про це йдеться в матеріалах "Міжнародної конфедерації товариств споживачів" ("КонфОП"), що проводила дослідження спільно з Науково-дослідним центром незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Жодна з чотирьох лабораторій, в яких тестувалися заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не знайшла в них рослинних жирів - в побутовому розумінні цього терміна: пальмової олії в них немає, зазначено в повідомленні.

Продукція тестувалася в Москві в Випробувальному центрі ГНУ ВНІІМП імені В.М.Горбатова Россільгоспакадеміі та Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості, в Бєлгороді в випробувальній лабораторії ФБУ "Білгородський ЦСМ" і в Києві в технологічному інституті молока і м'яса АН України, куди знеособлені зразки були доставлені фахівцями "ТЕСТ".

У всіх лабораторіях сири досліджувалися за методикою, заснованою на визначенні жирнокислотного складу, рекомендованою Росспоживнаглядом. У випробувальному центрі Россільгоспакадеміі також був проведений додатковий лабораторний аналіз з використанням фітостерінового тесту, рекомендованого російським ГОСТом на сири.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Онищенко в Україні нагрубив журналістці, а Ляшко нагадав йому про коріння

У московських наукових інститутах було протестовано 22 зразка твердих сирів, куплених в Москві фахівцями "КонфОП" переважно в мережевій торгівлі. У загальне число зразків увійшли 15 сирів українського виробництва, п'ять - російського і два - білоруського. З 22 перевірених зразків тільки в одному був виявлений рослинний жир - в сирі, виробленому в Татарстані. Це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.

За словами голови правління "КонфОП" Дмитра Яніна, перед тестуванням зразки знеособлює, тобто віддалялася упаковка та маркування. Сири готувалися таким чином, щоб у лабораторії не могли ідентифікувати виробника і скоригувати результати в чиїхось інтересах.

"Ми виключаємо ймовірність будь-якої помилки", - заявив Янін.

Росспоживнагляд на початку лютого доручив своїм територіальним управлінням вилучати з обігу сири трьох українських виробників, які не відповідають техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.

Зараз ви читаєте новину «Пальмову олію знайшли в російських сирах, а українські виявилися "чистими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути