вівторок, 03 серпня 2021 10:16

Опалення взимку подорожчає на 70% - економіст

Взимку тарифи на опалення в Україні зростуть на 40-70%.

"Нафтогаз примусово підвищив ціну на газ. Уряд йому в цьому не заважає. Подорожчання газу тягне за собою підвищення вартості теплової енергії на 40-70 відсотків, залежно від регіону", - написав у Facebook економіст, ексміністр фінансів Ігор Уманський.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Ціна на газ з 2013 року зросла більш ніж в 10 разів
Ціна на газ з 2013 року зросла більш ніж в 10 разів

Зростання тарифів на опалення спровокує кризу.

"Центральна влада вдає, що нічого не може зробити, бо в нас децентралізація. Вона не заважає регіонам встановлювати будь-яку ціну на опалення. Хочете - підвищуйте на 70 відсотків, а не хочете - можете залишити тарифи незмінними. А різницю, яка виникне, компенсувати коштом місцевих бюджетів. Бо місцеві бюджети - це дороги, школи, лікарні, порядок в населених пунктах. Фактично, президент та уряд пропонують замість шкіл та доріг витратити ці кошти на компенсацію негативних наслідків діяльності президента та уряду. Це справжня криза. Вона обов'язково завдасть нищівного удару по мільйонах громадян", - каже Уманський.

Люди перестануть платити, вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжки з боргами, "повільні" лічильники: як захиститись від зловживань газових служб

"Ціна на газ з 2013 року зросла більш ніж у 10 разів. Разом з нею росли тарифи на опалення. Уже минулої зими ціна для більшості населення перебувала на межі. Якщо вона зросте ще на 70 відсотків, то опалювальний сезон 2021-2022 перетвориться на гуманітарну катастрофу. Або люди просто перестануть платити. Уряд вже готує для них сюрприз у вигляді примусового списання коштів і продажу майна", - підсумував Уманський.

Опалення і гаряча вода по всій Україні зросте від 40 до 75%. Тарифи залежатимуть від регіону проживання.

Вартість послуг теплокомуненерго вже підняли в Чернівцях. Це 75% зростання вартості постачання теплоносіїв та гарячої води. Київ оголосив про зростання вартості послуг КП "Київтеплоенерго". 80% киян отримають нові платіжки, які будуть вищими від попередніх на 40%. Про це розповів голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко в коментарі УНІАН.

Прогнозують, що в Тернополі тарифи зростуть на 70%, у Старокостянтинові на 63%, в Одесі на 56%, у Кременчуці на 53%, у Києві на 40%, у Полтаві на 36%.

Зараз ви читаєте новину «Опалення взимку подорожчає на 70% - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути