Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2014 17:32

Оцінка нерухомості подешевшала в 8 разів

Оцінка нерухомості подешевшала в 8 разів
Фото:dnepradvokat.com.ua

Вартість оцінки нерухомості знизилася в рази після скасування постанови уряду Азарова, яка фактично монополізувала ринок оцінки, обмеживши доступ до нього більшості оціночних компаній.

Про це стало відомо з повідомлення Українського товариства оцінювачів (УТО), передає Мир квартир.

"Ціни (на оцінку нерухомості) зараз знизилися навіть нижче, ніж були до впровадження цієї схеми. Раніше оцінка квартири коштувала в Києві від 2,5 до 5 тис. грн, а зараз від 300 до 700 грн. У регіонах ця послуга коштувала від 1,5 до 3 тис., а зараз від 150 до 500 грн", - сказав голова ради УТО Олексій Амфітеатров.

За його словами, це сталося завдяки скасуванню постанови уряду №231, яке з 1 листопада 2013 року встановлювало новий порядок оцінки майна.

У той же час Амфітеатров визнав, що істотне зниження вартості оцінки може свідчити не тільки про повернення конкурентного середовища на ринок, але і про зловживання оцінювачів, які за окрему плату можуть занижувати вартість об'єктів оцінки з метою зниження оподаткування на ці об'єкти. Тому УТО буде наполягати частково відкрити бази даних звітів про оцінку з метою контролю за оціночною діяльністю.

"Регулятор повинен дати хоча б громадським організаціям можливість дивитися на цю базу з точки зору контролю за вартістю об'єктів, які в подальшому реєструються у базі. Щоб ті податки, які повинні платити люди, платилися по ринковій вартості, а не заниженій, яку багато оцінювачів можуть безконтрольно включати у базу", - зазначив Амфітеатров.

"Українське товариство оцінювачів наполягає, щоб надалі в цю базу не тільки можна було увійти нотаріусам та оцінювачам, а був доступ як мінімум громадських організацій, для того щоб починати проводити контроль за якістю роботи оцінки", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Оцінка нерухомості подешевшала в 8 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути