вівторок, 14 лютого 2012 11:49

Оскаржити "газові" контракти в суді цілком реально - експерт

Оскаржити "газові" контракти в суді цілком реально - експерт

Україна могла б успішно подати позов до Стокгольмського арбітражного суду про перегляд "газових" контрактів з Росією.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Олег Гавриш в ефірі "Ера FM".

"Йти до суду першими можна. Існує досить багато європейських компаній, які розірвали ці ("газові") угоди. Греки, італійці та деякі інші трейдери пішли в суд і в зв'язку зі зміненими умовами на ринку природного газу добилися принципового перегляду договорів, тобто зміни формули. Тобто існує можливість оскаржити наші контракти, але у нас поки обрана інша стратегія", - сказав він.

За його словами, влада України не бажє подавати позов першими.

"Наскільки я знаю, наше Міненерго не має наміру йти в суд першими. У них є завдання і бажання все-таки спробувати домовитися. У разі створення консорціуму на умовах вигідних для України при зниженні цін на газ тоді Україна постарається взяти газу настільки менше, наскільки це можливо. Фактично нам потрібно 25 мільярдів кубів, хоча за контрактом ми зобов'язані заплатити за 33 мільярда", - зазначив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську "трубу" оцінювали вже двічі - вона подешевшала більш ніж у два рази

Крім того, вважає Гавриш, підписаний колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко "газовий" контракт є невигідним для України, проте в іншого вибору в той час не було.

"Ситуація, в якій перебувала Тимошенко, по суті, була цейтнотом. Тому що фактично "Газпром" досить активно, назвемо це так, шантажував Україну, коли знижувалися поставки газу. Країни східної та центральної Європи, в які не поставлялися достатні обсяги газу, почали пред'являти претензії Україні одна за одною ... Тимошенко підписала неважливий контракт. Але в тому стані, в якому ми перебували, вона єдина наважилася взяти на себе відповідальність і щось підписати. Якби його (контракта. - ред.) не було, то далі було б гірше", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Оскаржити "газові" контракти в суді цілком реально - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути