Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2021 17:06

Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ

Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ
Влада має максимально використовувати потужності атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію, вважає експерт. Фото: politica.com.ua

НЕК "Укренерго" офіційно заявила, що за станом на вчора, 25 січня, запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій 455 тис. т, що є історичним мінімумом і не забезпечує енергетичну безпеку країни.

"Українську енергосистему минулого морозного тижня вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту. Так, імпорт з Білорусі з 18 по 24 січня збільшився в 1,5 раза з 6,3 до 9,4 мільйона кіловат-годин на добу. Якби не цей імпорт, то, за оцінкою Укренерго, в Україні могли б статися віялові відключення.

На цьому тлі в парламенті лобіюється заборона на імпорт електроенергії. Унаслідок зниження конкуренції це може викликати нову хвилю підвищення цін як для промисловості, так і для населення. Бенефіціаром такого сценарію буде передусім монополіст на енергетичному ринку в особі ДТЕК", - вважає економіст Віктор Скаршевський, коментуючи ситуацію на енергоринку.

"Крім ризику віялових відключень і підвищення цін на електроенергію, заборона імпорту електроенергії може нашкодити співпраці з МВФ, на кредитні транші, на які так розраховує український уряд. Як то кажуть - 3 в 1. Владі, зокрема Верховній Раді, необхідно діяти не в інтересах окремих монополістів, а в інтересах української промисловості та громадян. Наприклад, крім іншого, максимально використовувати потужності атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію. Тоді й потреба в імпорті зникне сама собою, і ціни з тарифами не показуватимуть підвищувальний тренд, і додаткових проблем з МВФ не з'явиться", - додає Скаршевський.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути