Ексклюзиви
неділя, 17 січня 2021 11:00

Нобелівський лауреат придумав як знизити рівень безробіття

Нобелівський лауреат придумав як знизити рівень безробіття
Джордж Джозеф Стіглер - американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 1982 року. Фото: pexels.com

17 січня 1911 року народився Джордж Джозеф Стіглер - американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 1982 року. Отримав її за новаторські дослідження промислових структур, функціонування ринків, причин і результатів державного регулювання.

Ідеї Джорджа Стіглера досі актуальні. Він досліджував механізми полювання за знижками, створював алгоритми пошуку роботи. Його "Теорія пошуку" й сьогодні використовується в економічних розрахунках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше в історії Нобелівська премія пройшла у віртуальному режимі

Стіглер - автор статті "Економічна теорія інформації". Шукав відповідь на просте запитання: як довго і наполегливо споживач повинен шукати найдешевший товар? Стіглер писав, що людина полює за найвигіднішою пропозицією до тих пір, поки розмір очікуваної економії від покупки не стане менше витрачених на пошук часу, сил і інших ресурсів.

Ключовою проблемою в пошуку найнижчої ціни називав брак інформації. Якщо потенційний покупець не дізнається, що ваш магазин пропонує найбільш прийнятну ціну, є ймовірність, що в процесі пошуку знижки він втомиться і до вашої пропозиції не дійде.

Не менш цінною є його "Теорія пошуку на ринку праці". Стіглер зазначав, що безробітний теоретично не має обмежень по часу, щоб знайти роботу. Однак в реальності, людині потрібно на щось жити в цей період. Тому часто люди погоджуються на першу ліпшу роботу, тільки заради заробітку. Теорія передбачає: якщо уряд призначить реальну суму допомоги по безробіттю, то людина зможе довше шукати хорошу вакансію. Результатом такого підходу буде зниження рівня безробіття в країні, поліпшення якості праці.

Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2020 рік стали американці Роберт Вілсон і Пол Мілгром. Премія вручена "за розвиток теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів".

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат придумав як знизити рівень безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути