вівторок, 23 серпня 2011 10:36

Нобелівські лауреати з економіки пророкують Європі багаторічну кризу

Нобелівські лауреати з економіки пророкують Європі багаторічну кризу

США і Європі загрожує багаторічне падіння економіки в порівнянні з країнами, що розвиваються, і винні в цьому виключно політики. Таку думку висловили економісти-нобелівські лауреати з різних країн, опитані виданням Die Welt.

Якщо уряди західних країн не вживуть відповідних заходів, їм доведеться ще багато років боротися зі стагнацією. Такий прогноз зробили 17 лауреатів Нобелівської премії з економіки. На думку деяких з них, зона євро взагалі може завалитися.

"Захід жив в останні десятиліття не за доходами і, таким чином, вже проковтнув частину свого майбутнього", - вважає професор Колумбійського університету Едмунд Фелпс, який отримав в 2006 році вищу нагороду за дослідження довгострокових ефектів економічної політики.

"Боргові проблеми руйнують західну систему", - сказав професор американського Інституту прогресивних дослідників Ерік Маскін, нагороджений у 2007 році. На його думку, бездіяльність політиків може призвести до багаторічних економічним проблемам.

Цей погляд поділяє шотландський фахівець з політекономії Джеймс Міррліс, лауреат 1996 року.

"Імовірність, що західний світ опиниться у ще більш тривалій фазі стагнації, дуже висока", - зазначив він.

На думку американця Майрона Шоулза, що отримав в 1997 року премію за метод визначення вартості деривативів, Європа і США можуть повторити долю Японії, яка пережила "втрачене десятиліття".

Провідні уми планети зійшлися на думці, що Європі необхідна єдина фінансова політика, інакше євро загрожує крах.

"Зона євро в довгостроковій перспективі виживе тільки в тому разі, якщо національні особливості поступляться місцем централізованій бюджетній системі", - вважає Маскін.

З ним згоден Шоулз, який вважає, що єдиний валютний простір з 17 самостійним фінансовими міністрами нежиттєздатен. Крім того, експерт вважає, що ЄЦБ повинен і далі знижувати процентні ставки і скуповувати держоблігації. Всі економісти закликали європейських політиків до якнайшвидших рішучих дій.

Втім, за океаном ситуація не краща. На думку опитаних експертів, політики в США не стільки вирішують економічні проблеми, скільки заважають один одному їх вирішити. Крім того, долар як провідна світова валюта поступово здає свої позиції. Всі економісти впевнені, що своє значення в світі буде посилювати китайський юань.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівські лауреати з економіки пророкують Європі багаторічну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути