середа, 26 вересня 2018 16:00

НКРЕКП повинна перевірити інвестпрограми "Укргідроенерго" - директор енергопрограм Центру Разумкова

НКРЕКП повинна перевірити інвестпрограми "Укргідроенерго" - директор енергопрограм Центру Разумкова
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко прокоментував інформацію про те, що "Укргідроенерго" не освоюють виділені їм інвестиції. Фото: Гордон

Перш ніж змінювати тариф для компанії "Укргідроенерго", Нацкомісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) повинна провести аудит компанії та її витрат на виконання інвестпрограми. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи інформацію, що з'явилася в ЗМІ, про те, що "Укргідроенерго" не освоюють виділені раніше інвестиції.

"Треба, щоб НКРЕКП подивилася, як виконується інвестпрограма, як використовуються кошти, наскільки важливими є і з якими витратами йдуть нові проекти, і тільки після ретельного аудиту можна буде сказати, наскільки потрібно або не потрібно підвищувати тариф для "Укргідроенерго", - зазначив Володимир Омельченко.

Експерт підкреслив, що у 2019 році запрацює ринок електричної енергії, і тоді у компанії так чи інакше буде змінено тариф.

"Можливо, можна зберегти тариф "Укргідроенерго", залишити його на нинішньому рівні до липня 2019 року, коли запрацює ринок електроенергії, і вже той тариф, що буде в 2019 році, дозволить компанії реалізовувати її плани щодо інвестпрограми", - вважає директор енергопрограмм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Як раніше повідомлялося, на початку жовтня в Національній комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) пройдуть слухання про перегляд тарифу та збільшення фінансування інвестиційної програми на поточний рік для ПрАТ "Укргідроенерго". Компанія ініціювала підвищення тарифу до 63,57 коп/кВтг, посилаючись на зрослі накладні витрати і попросила регулятора відкоригувати інвестопрограмму.

Нагадаємо, в ЗМІ відзначають, що "Укргідроенерго" залишається найрентабельнішим видом генерації електроенергії. Зокрема, тариф ГЕС забезпечує рентабельність "Укргідроенерго" на рівні до 50%. Зате фактичні обсяги інвестицій стабільно не дотягують до планових. Зокрема, в 2015 році компанія профінансувала лише 85% від запланованих вкладень, у 2016-му - 78%, а в минулому році - лише 60%.

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП повинна перевірити інвестпрограми "Укргідроенерго" - директор енергопрограм Центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути