Ексклюзиви
вівторок, 31 травня 2022 15:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ні російські олігархи, ні громадяни РФ не здатні вийти проти Путіна" - економіст

"Ні російські олігархи, ні громадяни РФ не здатні вийти проти Путіна" - економіст
Аби позбавити РФ перспективи, потрібні серйозні економічні санкції з твердою обіцянкою не скасовувати їх до досягнення результату, вважає економіст Володимир Дубровський. Фото: Facebook.com/EEBFForum

У Російській Федерації поки що неможливий "палацовий переворот", як і протести громадян проти влади країни. Олігархи не мають впливу на керівництво держави і, зокрема, на президента Володимира Путіна. Всі сфери контролюють силовики. Тому важливо не послаблювати економічні санкції Заходу до отримання головного результату - розвалу РФ, як імперії.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Володимир Дубровський, експерт Економічної експертної платформи, старший економіст CASE Україна.

"Дехто сподівався, олігархи можуть вмовити Путіна згорнути війну. Але насправді вони вже давно втратили вплив і на самого диктатора, і на його найближче оточення. Помилка тих, хто розмірковує про "підкуп", "захоплення держави олігархами", у тому, що вони чомусь вважають, буцімто силовики діють за правилами, зокрема, поважають приватну власність та інші закони. Насправді це справедливо тільки в країнах із глибокими традиціями верховенства права. Росія до них не належить, тому там силовики мають практично необмежену владу, і над олігархами теж. При цьому вони сповідують ту саму імперську ідеологію, зокрема, гаряче підтримують "остаточне вирішення українського питання", - вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що може змусити Путіна відступити - стаття Володимира Дубровського

Крім того, абсолютна більшість у РФ не уявляє собі країни без Путіна, говорить Дубровський.

"Спікер Держдуми В'ячеслав Володін так і сказав колись: "Нет Путина - нет России". Понад усе там побоюються можливої смути, яка, цілком ймовірно, може стати наслідком перевороту. Не кажучи вже про те, що сам бункерний карлик панічно боїться зради, і просто фізично не підпускає до себе нікого, крім найбільш перевірених".

Але напруга та відчуття безперспективності можуть вдарити у вразливу точку, а саме зламати хребет режиму - "вертикаль влади". Так сталося в останні роки СРСР, пояснює експерт.

"Вона тримається на очікуваннях, що самі себе виправдовують. З одного боку, начальник може карати та милувати на власний розсуд тією мірою, якою його накази виконуються. А їх виконують тому, що виконавці не хочуть бути покарані за нелояльність і сподіваються на винагороду. Щойно під начальником починає хитатися крісло, як підлеглі втрачають лояльність та слухняність. Покарати їх за це немає кому, бо ті, хто мали виконувати подібні накази, теж більше не слухаються начальства. З другого боку, сама "вертикаль" як своєрідна інституція існує завдяки тому, що її члени бачать безстрокову перспективу отримання з неї різних благ та просування по сходинках. Як тільки перспектива швидкого її кінця набуває реальних рис, втрачається сенс їй сумлінно служити. Натомість з'являються інші інтереси: "хапнути", сховатися, скористатися ситуацією", - розповідає Володимир Дубровський.

Аби реалізувати такий сценарій потрібно, щоб Захід чітко прагнув саме розвалу РФ як кінцевої мети, каже експерт.

"На жаль, у наших союзників є щодо цього багато пересторог, на зразок "а що буде з ядерною зброєю", "а чи не надто посилиться Китай". Тому не всім вистачає рішучості йти до кінця. Це перша проблема. Друга - далеко не всі знають про описану вище можливість. Крах СРСР був несподіванкою, бо на момент, коли він стався, ресурсів ще більш ніж вистачало, до голодних бунтів було далеко. Багато хто сприйняв те, що сталося, як випадковість, збіг обставин. Ось і зараз аналітики навряд чи замислюються про такий варіант. Відповідно, вони розраховують, що РФ у нинішньому вигляді існуватиме ще принаймні 10-15 років і з нею доведеться вибудовувати відносини. Виходячи з цього, вони намагаються заздалегідь закласти підвалини для цього, а це підриває їхню рішучість стосовно "остаточного вирішення російського питання".

З початком повномасштабної війни проти Російської Федерації США, Велика Британія та Європейський Союз запровадили декілька пакетів санкцій. У ЄС йдуть переговори щодо наступного пакету обмежень. Він передбачатиме заборону на імпорт російської нафти. Проте в ЄС не можуть дійти згоди щодо цього. За даними ЗМІ, Єврокомісія направила урядам країн ЄС переглянутий пакет санкцій, в якому пропонується залишити заборону на постачання російської нафти морем та відкласти запровадження ембарго на постачання трубопроводом. Очікується, що це дозволить Угорщині та іншим країнам ЄС, які не мають доступу до моря, як і раніше, отримувати нафту з Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Ні російські олігархи, ні громадяни РФ не здатні вийти проти Путіна" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути