Ексклюзиви
середа, 18 вересня 2019 12:23

Необхідно звузити коридор граничних цін для стабілізації вартості електроенергії - експерт

Необхідно звузити коридор граничних цін для стабілізації вартості електроенергії - експерт
Президент Агентства інвестиційного менеджменту "Енергоменеджмент" Олександр Притика прокоментував ситуацію з цінами на ринку електроенергії

Перегляд граничних цін на електроенергію, так званих прайс-кепів (price caps), допоможе збалансувати пропозицію на денному і нічному ринках, вважає Олександр Притика, президент Агентства інвестиційного менеджменту "Енергоменеджмент".

У коментарі Бізнес-порталу UAprom.info він зазначив, що впровадження прайс-кепів стало вимушеним заходом, пов'язаним з високою монополізацією на ринку електроенергії. При цьому встановлені значення не можна назвати коректними.

"Ми бачимо на суміжних ринках - а ми працюємо з імпортною електроенергією, - що в денні години у нас завищена ціна, а в нічні години - занижена, що викликає певні перекоси, коли на ринку не вистачає електроенергії в нічні години. Тобто, люди свідомо йдуть на балансуючий ринок і отримують там + 15% від ціни. Споживач, відповідно, теж платить цю ціну. І в денний час ціна невиправдано висока, тримається в значній мірі штучно", - сказав він.

На його думку, перегляд прайс-кепів допоможе частково прибрати дисбаланс пропозиції. "Наша рекомендація для регулятора - потрібно звузити коридор. У денні години знизити граничні ціни на 10%, а в нічні - підвищити на 10%". Крім того, на ціну електроенергії впливає ряд зовнішніх факторів, зокрема, зниження вартості вугілля і газу в останні місяці. Однак НКРЕКП, що встановлює цінові параметри, не може оперативно реагувати на зміну ситуації на ринках", - зазначив Притика.

"Якби НКРЕ мала можливість кожен день або кожен тиждень їх (прайс-кепи - ред.) змінювати з урахуванням ситуації, що змінюється на ринках, то можна було б експериментувати. А так прийняття цього рішення займає мінімум 2 місяці", - прокоментував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Необхідно звузити коридор граничних цін для стабілізації вартості електроенергії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути