понеділок, 05 січня 2015 17:23

Не всі галузі промисловості переживуть євроінтеграцію - Андерс Аслунд

Не всі галузі промисловості переживуть євроінтеграцію - Андерс Аслунд
Фото: rbc.ua

Оскільки українська економіка буде переходити з російського ринку на європейський, їй доведеться пройти через серйозні випробування, які витримають далеко не всі галузі. Про це розповів старший економіст американського Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд, пише "Новое время".

Першою "жертвою" стане, на його думку, хімічна промисловість, левову частку якої контролює мільярдер Дмитро Фірташ. Основою процвітання цієї галузі завжди був дешевий російський газ. Неминуче підвищення цін на нього призведе до вимирання хімпрому, вважає Аслунд.

Минулого року підприємства Фірташа купували газ у Росії за ціною $ 220 за 1 тис. кубометрів. Якщо купувати газ за низькою ціною підприємства хімпрому не зможуть, доведеться підвищувати ціни на кінцеву продукцію - хімічні добрива. Ефективно конкурувати за ціною вони не зможуть, оскільки самі підприємства - старі.

"Якщо дешевого газу з Росії не буде, їх потрібно буде модернізувати. Але хімпром все одно навряд чи виживе", - каже Аслунд.

Веселіші перспективи він малює металургійній галузі: вона виживе і буде розвиватися, для чого є всі умови - вугілля, руда, виробнича культура, інженери і морські порти. Крім того, у цій сфері була проведена певна модернирзация.

"Два заводи вже модернізовані - Інтерпайп Сталь Віктора Пінчука у Дніпропетровську - він споживає дуже мало енергії, а також металургійний комбінат корпорації Індустріальний союз Донбасу (співвласник - Сергій Тарута) в Алчевську, - каже Аслунд. - Ахметов зрозумів, що немає сенсу модернізувати заводи, поки ціна на газ низька. Якщо зросте ціна, Ахметов теж модернізує свої заводи".

Під питанням, на думку економіста, зараз стоїть майбутнє українського машинобудування, оскільки український військово-промисловий комплекс, на який припадала значна частина цієї галузі, завжди був глибоко інтегрований в російський ВПК.

"Якщо подивитися на експорт України, то 35% експорту - це машинобудування. Майже все це - зброя, але не цілісна, а компоненти, - каже Аслунд. - Я не знаю, що буде з цим, але думаю, що нічого хорошого".

У числі ніш, які Україна може зайняти в структурі європейської економіки, найбільш перспективною Аслунд вважає сільське господарство. "Цього року в Україні буде найбільший урожай в історії, навіть незважаючи на те, що йде війна", - говорить він.

Експерт вважає, що Україна може піти шляхом Данії, яка спочатку розвивалася як сільськогосподарська країна, а потім на базі сільського господарства розвинулися інші галузі.

Індустрією №2 Аслунд вважає для України IT-сектор - українські програмісти та інженери стануть вагомим джерелом прибутку для країни.

При цьому економіст вважає, що в найближчій перспективі Україна цілком може розраховувати на іноземні інвестиції. "Європейський ринок зараз відкритий. Складно сказати, що буде в Україні, але це точно буде сучасна промисловість і виробництво".

За оцінками Аслунда, в 2015 році Україні знадобиться $15-20 млрд додаткового фінансування крім грошей МВФ. Ці гроші прийдуть з ЄС, США і частково з Японії, вважає він.

"Але її (допомоги - ред.) не буде, якщо Україна не почне самостійно щось робити", - попереджає економіст.

В кінці минулого року Андрес Аслунд описав найбільш ймовірні сценарії розвитку української економіки. При песимістичному прогнозі - обвал гривні до 45 грн за долар, інфляція на рівні 100%, відсутність міжнародної фінансової допомоги МВФ, повний хаос і вторгнення Росії. Вдалим варіантом він вважає нетривалий спад, а потім - стрімке зростання приблизно на 6% у рік.

Зараз ви читаєте новину «Не всі галузі промисловості переживуть євроінтеграцію - Андерс Аслунд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути