Ексклюзиви
субота, 13 квітня 2019 21:10

Не лякають ні штрафи, ні перевірки: як покарати облгази за зайві обсяги газу

Не лякають ні штрафи, ні перевірки: як покарати облгази за зайві обсяги газу
Борги, які виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. Мінсоцполітики розробило проект постанови. Фото: 2000.ua

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг планувала перевірити 19 облгазів через незаконні нарахування обсягів газу. Вже маємо рішення по 18-ти. Залишився Кіровоградгаз, розповів Gazeta.ua Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

"Облгази змушували платити українців за неіснуючий газ. Їх, крім Харківміськгазу, оштрафували на 850 тисяч гривень кожного. Харківський облгаз здійснив перерахунок ще до початку перевірок. Інших зобов'язали у певні терміни перерахувати платіжки починаючи з жовтня минулого року. Так, Київоблгаз, Вінницягаз, Волиньгаз мали зробити це до 5 квітня. Цього не відбулося. Штрафи також ніхто не сплатив", - говорить Олексій Хабатюк.

За його словами, Вінницягаз, Волиньгаз звернулися до суду з вимогою призупинити дію постанови НКРЕКП. Щоправда їм відмовили у цьому. До суду також звернувся Хмельницькгаз.

"Споживачі, які досі отримують завищені платіжки повинні вимагати перерахунку. Потрібно надсилати запити про це в газзбути та облгази. Крім того, українці можуть звернутися до суду з вимогою зобов'язати облгази припинити нараховувати зайві обсяги газу", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться вартість газу для населення у квітні

За його словами, борги, які виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. Мінсоцполітики розробило проект постанови, який дозволить не враховувати незаконні донарахування при визначені заборгованості за газ.

"НКРЕКП має провести повторні перевірки. За результатами - ввести санкції. Зокрема анулювати або призупинити ліцензії облгазів. Щоправда є серйозні ризики. Сьогодні на певній території тільки один облгаз виконує функцію розподілу газу. Якщо його позбавлять ліцензії, то виникнуть проблеми із забезпеченням паливом споживачів. Тут вже має втрутитися Верховна Рада і знайти інші способи вирішити це. Наприклад, в електроенергетиці можна ввести тимчасову адміністрацію в обленерго. Фактично це дозволяє усунути ризик енергетичної катастрофи", - резюмує Олексій Хабатюк.

Справою незаконних донарахувань побутовим споживачам обсягів газу зацікавився Антимонопольний комітет. Проти 20 облгазів розпочав справи за ознаками зловживання монопольним становищем на ринках розподілу природного газу. Зокрема з 18 березня проведе позапланові виїзні перевірки облгазів.

Зараз ви читаєте новину «Не лякають ні штрафи, ні перевірки: як покарати облгази за зайві обсяги газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути