Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 15:57

НБУ запевнив, що український бізнес чекає пожвавлення економіки

НБУ запевнив, що український бізнес чекає пожвавлення економіки
НБУ провів опитування керівників українських підприємств. Фото: voxguild.cx.cc

Інфляційні очікування керівників українських підприємств залишилися на рівні попереднього кварталу і є найнижчими з 2006 року.

Про це свідчить проведене Національним банком України (НБУ) опитування, розповів у відеозверненні директор генерального економічного департаменту Нацбанку Олександр Петрик.

За його словами, основним фактором, який обумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво.

Крім того, більше половини респондентів (54,7%) уважають, що обсяги виробництва в Україні залишаться незмінними.

Респонденти покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств та очікують зростання економічної активності в наступні три місяці, найбільше щодо збільшення загальних обсягів реалізації та покращення фінансово-економічного стану підприємств, запевнив Петрик.

"Згідно з результатами останнього опитування індекс ділових очікувань підприємств у ІІІ кварталі 2012 року становив 115,1%, що є свідченням очікування пожвавлення економічної активності в наступні 12 місяців", - зазначив Петрик.

Респонденти прогнозують покращення фінансово-економічного стану своїх підприємств, збільшення обсягів реалізації виробленої продукції та інвестиційних видатків, а також зростання кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців.

Зростання виробничих витрат, на думку респондентів, продовжиться нижчими темпами. Серед основних факторів, що обумовлюють зростання вихідних цін, респонденти називають подорожчання енергоносіїв (63,9% відповідей) та сировини і матеріалів (62,5%). Знизилися оцінки впливу рівня процентної ставки за кредитами, податкового тиску, цін на світових ринках та конкуренції з іноземними виробниками.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, збереглася на рівні минулого кварталу. Серед них зросла і залишається найбільшою частка тих, що планують брати банківські кредити в гривнях.

Частка респондентів, які скаржаться на проблеми зі своєчасним та повним проведенням операцій із коштами, розміщеними на банківських рахунках, знизилася до найнижчого рівня за час проведення опитувань і становила 2,9% порівняно з 4,1% у попередньому кварталі.

"Таким чином бізнес оптимістично налаштований і очікує пожвавлення економічної активності в наступні 12 місяців", - зауважив Петрик.

Зараз ви читаєте новину «НБУ запевнив, що український бізнес чекає пожвавлення економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути