понеділок, 11 лютого 2013 09:32

НБУ минулого року фінансував держбюджет, а не економіку

НБУ минулого року фінансував держбюджет, а не економіку
Фото: tsn.ua

Минулого року Національний банк України (НБУ) обрав стратегію фінансування державного бюджету, а не економіки, випливає з його балансу за 2012 рік. За цей період регулятор зменшив вкладення в іноземні депозити і цінні папери сумарно на 60,8 млрд грн.

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Нацбанк підставив плече уряду", НБУ викупив цінні папери уряду на 28,6 млрд грн, довівши їх портфель до 104,6 млрд грн. Фінансова підтримка банків не була пріоритетом - їх кредиторська заборгованість перед регулятором виросла всього на 4,75 млрд грн, до 65 млрд грн.

Згідно зі ст. 6 закону "Про Національний банк України", фінансування витрат держбюджету не входить до переліку ключових завданням НБУ. Головними його функціями є підтримка стабільності гривні, цін і банківської системи.

У НБУ минулого тижня заявили, що на ринку і так достатньо ліквідності, тому регулятор і не кредитує банки.

"Минулого року валютні депозити виросли на 32,7 мільярда гривень в еквіваленті. Ці гроші не були направлені на кредитування. За рахунок цих коштів установи повертали зовнішні борги: 2,6 мільярда доларів пішло нерезидентам. Ще 2 мільярди доларів було покладено на іноземні рахунки , і в цілому в 2012 році більше 10 мільярдів доларів просто так пролежали на авуарах", - заявив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку Олександр Дубіхвост.

Одну спробу забезпечити банки довгостроковими гривневими ресурсом Нацбанк зробив 31 серпня - надав трьом банкам річне рефінансування на 3,8 млрд грн. Вже наступного дня частина грошей виявилася на валютному ринку, спричинивши подорожчання долара до майже трирічного максимуму в 8,172 грн. Після цього НБУ перестав видавати довгі кредити, хоча потреба банків в гривневих засобах зберігалася - ставки за депозитами навіть перевищили рівень 25% річних. Однак НБУ спрямовував свої кошти лише на ринок ОВДП.

У початку 2013 року Нацбанк зберіг цю стратегію - із загального приросту портфеля держоблігацій в січні-лютому на 13,3 млрд грн регулятор викупив з ринку ОВДП на 9,3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «НБУ минулого року фінансував держбюджет, а не економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути