пʼятниця, 10 серпня 2012 12:26

НБУ побачив в Україні рекордно низькі інфляційні очікування

НБУ побачив в Україні рекордно низькі інфляційні очікування
НБУ: Базова інфляція у річному обчисленні знижувалася одинадцятий місяць поспіль. Фото: liga.net

Головним фактором зниження інфляції у річному обчисленні у липні стала низька база порівняння минулого року.

Про це у відеозверненні повідомив заступник директора генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Олександр Петрик.

Нагадаємо, у липні 2011 року інфляція становила -1,3%.

"Базова інфляція у річному обчисленні знижувалася одинадцятий місяць поспіль, у липні вона становила 3,1%. Це, насамперед, обумовлено двома факторами. Перше - виваженою монетарною політикою Національного банку, спрямованою на зниження загального довгострокового тренду по інфляції. Друге - дією вторинних ефектів від здешевлення сирих продуктів у 2011 році та першому півріччі цього року", - сказав Петрик.

За його словами, ціни на адміністративно-регульовані послуги зростали дуже помірно, у липні вони підвищились на 0,4% і практично не впливали на загальний інфляційний фон. А от ціни на паливо знизилися на 1,4%, і це було пов'язано із здешевленням нафти на світових ринках.

"Триває зниження інфляційних очікувань. У липні вони були рекордно низькими", - розповів Петрик.

Відносно стабільний курс гривні та незначна інфляція у країнах-основних торгівельних партнерах України обумовили лише незначне підвищення (0,4% у річному вимірі) цін на імпортовані товари у загальному споживчому кошику в Україні, вважає Петрик.

"За липень суттєво впали ціни виробників - на 2,9%. Як наслідок - інфляція цін виробників в річному обчисленні уповільнилося до 1,4% у липні з 4,5% у червні. Причина – зниження цін на основні товарні групи на світових торгівельних майданчиках", - зауважив він.

"Підсумовуючи можна сказати, що зараз інфляційне середовище в економіці є близьким до оптимального. Це значить що з одного боку інфляція - не гальмує економічного зростання, а з іншого боку - не провокує надмірних інфляційних очікувань. І саме ця ситуація може стати дуже хорошим підґрунтям як для продовження структурних реформ, так і для забезпечення сталого економічного зростання для економіки України у майбутні роки", - підсумував Петрик.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, базова інфляція в Україні за підсумками липня 2012 року в річному вимірі (по відношенню до аналогічного місяця минулого року) сповільнилася до 3,1% з 3,7% за підсумками червня.

Уряд очікував у 2012 році прискорення інфляції до 7,9% і на цьому прогнозі побудовано держбюджет цього року.

Зараз ви читаєте новину «НБУ побачив в Україні рекордно низькі інфляційні очікування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути