Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2015 10:46

НБУ припиняє валютні аукціони

НБУ припиняє валютні аукціони
Фото: fraza.ua

Правління Національного банку України вирішило припинити проведення з 5 лютого 2015 щоденних валютних аукціонів з відмовою від індикативного курсу гривні.

Про це йдеться в повідомленні НБУ на його сайті в четвер.

"Курс гривні буде встановлюватися банками на підставі об'єктивних параметрів ринкового попиту та пропозиції", - зазначили в НБУ.

Як повідомлялося, з 5 листопада НБУ щоденно в робочі дні проводив аукціони з продажу іноземної валюти, участь в яких могли брати банки, яким встановлені короткострокові кредитні ліміти НБУ. Середньозважений курс аукціону був індикативним валютним курсом. Перед їх запуском Гонтарева запевняла, що валютні аукціони будуть проводитися протягом від трьох до шести місяців.

У той ж час в умовах, введених з початку осені, адміністративних обмежень на валютному ринку індикативний та офіційний курс гривні розійшлися з її курсами на готівковому та міжбанківському валютному ринках. На початку цього року розрив між курсами збільшився з 1-1,5 грн / $ 1 до 4 грн / $ 1 і більше.

Зокрема, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу знизився до нового історичного мінімуму в 23,05 грн / $ 1 c 22,2 грн / $ 1 днем раніше, тоді як НБУ знизив офіційний курс з 16,24 грн / $ 1 до 16,72 грн / $1, а на аукціоні він впав до 16,41 грн / $ 1.

НБУ заявляв, що стурбований цією проблемою многокурсія в країні і має намір поступово її вирішити, однак зазначав, що повністю позбутися її можна буде лише у разі відмови від адміністративних обмежень.

Нагадаємо, сьогодні Нацбанк також прийняв рішення про посилення дієвості облікової ставки як базової ставки грошово-кредитної політики та підвищенні її з 14% до 19,5% річних.

"Це буде сприяти усуненню невизначеності, більшої ефективності та об'єктивності механізму ціноутворення на кредитні ресурси та іноземну валюту на міжбанківському ринку, а також підвищенню дієвості монетарних інструментів Національного банку", - підкреслює НБУ.

У релізі вказується, що таке рішення правління прийняло відповідно до розроблених рекомендацій Комітету з монетарної політики на підставі аналізу перспектив розвитку економіки і грошово-кредитного ринку.

Зараз ви читаєте новину «НБУ припиняє валютні аукціони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути