Основним чинником зниження індексу споживчих цін (ІСЦ) у 2012 році стало здешевлення продовольчих товарів на 2,9%.
Про це йдеться а аналітичній записці "Аналіз інфляції" за грудень, оприлюдненій Національним банком України (НБУ).
"Внесок здешевлення споживчого кошика у зміну ІСЦ становив -1.4 в.п. завдяки високому рівню пропозиції на внутрішньому продовольчому ринку, забезпеченому за рахунок високого врожаю плодоовочевої продукції в 2011-2012 роках та розвитку інфраструктури зберігання і реалізації продовольчих товарів. Це спричинило здешевлення сирих продуктів на 4,6%", - сказано в записці.
За даними НБУ, ціни на товари і послуги, що регулюються адміністративно, за рік зросли на 3,2% (0.7 в. п. внеску в зміну), чому сприяло прискорення їх зростання в грудні до 0,4%.
Темпи зростання вартості палива уповільнилися до 6,9% (порівняно з 30,9% за підсумками минулого року) у зв'язку зі стабілізацією світових цін на нафту. У результаті небазова складова споживчого кошика у 2012 році подешевшала на 1,3%.
"Показники місячної інфляції протягом усього року перебували на близькому до нуля рівні (-0,3%...0,3%). Уже в червні було зафіксоване найбільше зниження споживчих цін у річному вимірі (-1,2%) за весь період спостережень в Україні. У результаті за підсумками 2012 року в Україні вперше з 2002 року відбулося зниження споживчих цін (на 0,2%). Середньорічні темпи інфляції суттєво уповільнилися - до 0.8% (з 8% у 2011 році). Загалом у 2012 році ціни знизилися на 35,5% (із 335) компонентів споживчого кошика (за попередні п'ять років середня частка компонентів кошика, що подешевшали, становила 8,8%)", - зазначили в НБУ.
Нагадаємо, індекс споживчих цін у 2012 році знизився на 0,2% порівняно з попереднім роком - уперше з 2002 року.
Коментарі
4