Основним чинником зниження споживчих цін у 2012 році стало здешевлення сирих продуктів на 4,6%.
Про це повідомив Національний банк України (НБУ) в аналітичній записці "Оцінка інфляції (грудень 2012 року)".
За даними Нацбанку, ціни на продукти харчування знизилися на 2,9% за рік (внесок у зміну індексу споживчих цін становив - 1.4 в.п.) за рахунок високого рівня пропозиції на внутрішньому продовольчому ринку, що був забезпечений високим врожаєм плодоовочевої продукції та розвитком інфраструктури зберігання і реалізації продовольчих товарів.
"Зокрема, ціни на овочі за рік знизилися на 22,5%, що обумовило -1.1 в.п. внеску в річну зміну ІСЦ. Крім того, на світових ринках також спостерігалося зниження цін на продовольчі товари", - зазначили в НБУ.
Адміністративно регульовані ціни за місяць зросли на 0,4%, а за рік - на 3,2% переважно внаслідок підвищення цін на алкогольні напої та тютюнові вироби, вважають у Нацбанку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість Соркіна можна було поставити в НБУ циркову мавпу - Соскін
Річні темпи зростання вартості палива уповільнилися до 6,9% (з 30,9% за підсумками минулого року) у зв'язку зі стабілізацією світових цін на нафту, а порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,2%.
Нагадаємо, у грудні індекс споживчих цін (ІСЦ) зріс на 0,2% порівняно з попереднім місяцем, а за підсумками 2012 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,2% вперше з 2002 року.
Коментарі
3