вівторок, 25 січня 2022 17:16

НБУ розпочинає щорічну оцінку стійкості банків

НБУ розпочинає щорічну оцінку стійкості банків
НБУ розпочинає щорічну оцінку стабільності банків. Фото: delo.ua

Національний банк розпочинає щорічну оцінку стійкості банків - у 2022 році стрес-тестування проходитимуть 22 банки.

Нацбанк затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стабільності у 2022 році та визначив перелік банків, які проходитимуть стрес-тестування, яке є її складовою, про це йдеться у повідомленні НБУ.

"Оцінка стабільності здійснюватиметься станом на 1 січня 2022 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR) для 71 фінансової установи, яка має банківську ліцензію", – йдеться у повідомленні.

Традиційно для стрес-тестування було обрано 30 найбільших банків, відібраних за критеріями: розмір активів, зважених із ризиком, обсяг залучених депозитів від домогосподарств та чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагою 40%, 50% та 10% відповідно).

Але прийнято рішення, що цього року Національний банк не стрес-тестуватиме банки, які двічі поспіль продемонстрували свою стійкість до несприятливих подій.

Тому стрес-тестування проходитимуть лише ті фінустанови, які за результатами останніх двох оцінок стійкості мали підвищені необхідні рівні достатності капіталу або потрапили до списку вперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанк попередив про нове шахрайство: як уберегтися

Банки, що проходитимуть стрес-тестування у 2022 році: Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Альфа-банк, Сбербанк, Кредобанк, Правекс-банк, банк "Форвард", банк "Південний", ТАСкомбанк, Універсал Банк, "Кредит Дніпро", "Схід", Мегабанк, А-Банк, МТБ Банк, КІБ, БІС банк, "Альянс", "Львів", "Глобус", Акордбанк.

20 січня Національний банк України підвищив облікову ставку до 10% річних.

Регулятор таким чином намагається повернути інфляцію до 5-відсоткової (+/- 1 в.п.) цілі та утримати під контролем інфляційні очікування.

Зараз ви читаєте новину «НБУ розпочинає щорічну оцінку стійкості банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути